Blitzande och tacklande linebackers

Näst ut att presentera sig är två av våra grymma linebackers Malin och Emelie.

Namn: Malin Borgström
Position: Middle Linebacker
Längd: 170 cm
Vikt: 77 kg

Jag heter Malin och spelar som MIKE (middle linebacker) i Spartans. Jag kom först i kontakt med sporten redan i årskurs 8 när jag gick i idrottsskola och spelade fotboll. Det var ett gäng grabbar som lirade för det dåvarande Jönköpingslaget Hawks som kom och presenterade sig i klassrummet. Då frågade de om det fanns intresse att skapa ett skollag och delta i en turnering skolor emellan. Det var jag och en tjejkompis till som blev sugna på att testa på! Tjejlag fanns det inget så det var bara att börja lira med grabbarna! Som många troligtvis har känt när man först börjar med amerikansk fotboll så fattar man absolut ingenting! Tränarna kör med kodord på engelska och man nickar och håller med utan att ifrågasätta, trots att man inte fattar ett jota! Sen dess har jag varit fast. Tyvärr la Hawks ner på grund av för dåligt intresse så man har fått följa NFL istället. Så fatta att jag flög upp från soffan när jag fick se en Facebook notis att Jönköping skulle starta upp ett damlag! Letade upp nån att kontakta inom Spartans och sen dess har det varit fullt ös! Jag försöker minnas hur jag ”fick” min position som linebacker men tror den har fallit sig lite naturligt under min resa inom fotbollen. Jag älskar att tacklas! Att få in en ordentlig smäll under match är en sjukt häftig känsla! Min position utgår ca fem yards från defensiva linjen och mitt jobb är att kalla spel till hela defense samt att kalla om det är pass- eller springspel, åt vilket håll bollbäraren springer och om bollen är i luften. Allt för att uppmärksamma mina medspelare på vart spelet är på väg, då det kan vara ordentligt ”brötigt” i mitten. Det är det många säger om amerikansk fotboll, att det är stökigt och mycket pauser hela tiden. Det är ett extremt organiserat kaos ni ser. Lite som ett shackspel. ”You make your move, I make my move”. Det är bland annat just det som gör den här sporten så laddad! Defense jobbar så att motståndarna inte ska få springa en meter framåt och offense jobbar för att få så många meter framåt de bara kan. Så vårt motto i defense är ”NO GAIN, JUST PAIN!!”

Namn: Emelie Sjöberg
Position: Middle Linebacker
Längd: 175 cm
Vikt: 80 kg

Mitt namn är Emelie Sjöberg 29år och började spela amerikansk fotboll januari 2016 i Jönköping Spartans. Jag spelar på positionen middle linebacker/outside linebacker.
 Min uppgift som linebacker är att hålla mig i mitten av planen, bakom den defensiva linjen ungefär 4-5 yards från line of scrimmage och fungerar som en kombination av en linjespelare och en DB. Beroende på vad vi i defense har bestämt i förväg har vi antingen till uppgift att stoppa springspel eller om motståndaren ställt upp många receivrar så kan man flytta längre ut mot kanten och fungerar som en DB. Linebacker kan också få göra en blitz, så fort spelet sätts igång ”tokrushar” man mot motståndarens quarterback och därmed försöker framtvinga en förhastad passning.
 Linebacker passar mig väldigt bra som spelare, för att jag är ganska stor men samtidigt har snabba ben och kan förflytta mig snabbt över planen och kan utnyttja min vikt när jag sätter in tacklingarna. Det roligaste att få spela på den positionen är att man tacklas mycket, få använda sin snabbhet och tänka snabbt hur man ska agera på bästa sätt för att lyckas få stopp på bollbäraren snabbast möjligt. En underbar känsla när det är dags för match är att adrenalinet pumpar till max, nervositeten gör sig påmind, spänningen ligger i luften, se alla lagkamrater ge allt i varje spel och höra alla peppande rop från sidlinjen. Finns inget bättre än att stå på plan, kämpa tillsammans, även hur trött man än är det är helt klart bästa känslan. Bästa av allt är ändå när man får in den där perfekta tacklingen och sackar quarterbacken.

 Hit Hard!!