Hit Hard

När en säsong slutar, börjar en annan

Nu är säsongen 2017 över. Säsongen blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Men så kan det bli ibland. Det har varit en tuff säsong med många skador och vi fick kasta om del i laget på olika positioner. Jag är oerhört stolt och imponerad över alla mina lagkamrater som verkligen har steppat upp och tagit den platsen som behövs i laget och gjort det så sjukt bra! Många har fått helt ändra riktning under säsongen och ta en position på planen de aldrig spelat innan, på grund av diverse skador. Man har inte klagat utan istället gjort den positionen till sin egen på ett så grymt imponerande sätt.

När en säsong slutar, börjar en annan.
Till hösten drar nämligen landslagsäsongen igång med start i Skövde 5-6 augusti där man håller det inledande lägret för alla kallade spelare. Från Spartans damlag har vi hela 10 spelare kallade, inklusive mig själv. Vilket är AWESOME! Det som är mest awesome är att vi har spelare kallade på nästan alla positioner; RB, OL, DL, LB, SA, CB och K/P.

I fortsättningen kommer jag att rapportera mer om landslagsäsongen, träningarna i Jönköping tillsammans med de andra tjejerna och vägen mot en plats i landslaget.
Häng på, NU KÖR VI!

Awesome tjejer från Jönköping Spartans som är kallade:

#22, Elina Nilsson, RB
#75, Hilda Bergström, OL
#58, Alicia Morales, OL
#19, Emma Wyon, K/P
#35, Mathilda Törnebladh, DL
#25, Emelie Sjöberg, LB
#56, Malin Borgström, LB
#9, Emelie Målevik, SA
#21, Katarina Stekovic, CB
#82, Jenny Jonsson, CB

Foto: Tom Gammelskog

Hård kamp in i det sista!

Foto:Joacim Gutafsson

Idag spelar vi vår sista hemmamatch för säsongen och Västerås Roedeers står för motståndet. Roedeers är ett bra lag och vi kan förvänta oss ett riktigt tufft motstånd. Dom kör mycket option-spel och dom gör det riktigt bra så vi på defense måste vara på tårna och hålla fullt fokus i varje spel för att inte springa bort oss.

Förra helgen mötte vi Göteborg på hemmaplan och tog hem vinsten med 42-6. Då vi drabbats av väldigt många skador denna säsongen så har det blivit tunt på vissa positioner. Utöver min position som center och special team så fick jag även hoppa in som defensive end så jag fick inte lämna planen på hela matchen förutom i halvtid. Det var en grymt rolig match och inte så varmt så det funkade riktigt bra att dubbla. Idag kommer vi vara ännu fler som tvingas dubbla hela matchen och det kommer kräva en hel del fokus och kämparglöd från alla spelare!

Vi må vara få men vi är fortfarande starka och kommer kämpa in i det sista för att ta hem segern idag!

Kickoff 17.00 på Rosenlunds IP. Ses där!

WE ARE SPARTANS!!!

Super Mega Football Day!

Imorgon är det dags för match igen och den här gången tar vi emot Limhamn Griffins på hemmaplan. Limhamn spelar sin första säsong i serien men har redan visat på ett tufft motstånd och vi har en väldigt spännande match framför oss. Vi måste vara på tårna och spela stenhårt från första driven. Nu har vi fått känna på den fantastiska känslan av att vinna och vi är riktigt hungriga på att få göra det igen!

Imorgon är det även Super mega football day där både herrlaget och damlaget spelar match efter varandra. Det kommer vara en dag fylld med fotboll och andra aktiviteter, en riktig publikfest man inte vill missa! Båda matcherna kommer livestreamas. Herrmatchen startar kl 11.00 där jag kommer sitta som expertkommentator tillsammans med den extremt meriterade kommentatorn Håkan Eng, något jag verkligen ser fram emot. Dammatchen startar 15.00 och kommer även den kommenteras av Håkan Eng tillsammans med herrlagets DC Joakim Holmkvist. Så oavsett om du vill komma ner och känna på stämningen vid planen eller trivs bäst hemma i soffan så har du en söndag att se fram emot!

Imorgon tar vi det här vidare och visar resten av Sverige att vi är ett lag att räkna med. Det är nu det gäller, det är nu det vänder och vi lämnar ALLT på planen imorgon!

WE ARE SPARTANS!!!

 

WINNING!

Igår mötte vi Borås Rhinos på hemmaplan och tog hem vår första seger för säsongen med 64-0 på tavlan. Många av de spärrar som stått i vägen för vårt offense poänggörande släppte igår och vi spelade mer som en enhet än vad vi gjort tidigare. Vi gjorde poäng på alla offensiva drives i matchen. Spelar vi resten av säsongens som vi gjorde igår så kommer även kommande matcher se riktigt bra ut.

Man måste dock tillägga att Borås spelade med väldigt få spelare och dubblade hela matchen vilket dom verkligen ska ha en eloge för.

GAMEDAY!!

Imorgon är det dags för match igen och den här gången åker vi till Karlstad för att möta Carlstad Crusaders. Förra året när vi åkte till Karlstad så lämnade vi planen med vår första seger som lag. Att bli besegrade av ett rookielag är inget man är nöjd med såklart och jag är övertygad om att Carlstad är väldigt revanschsugna på oss i år. Det kommer bli en riktigt tuff match imorgon och vi kommer kriga in i sista sekunden för att ta hem segern även i år!

WE ARE SPARTANS!!!

En ledare med fullt fokus och kontroll

Nu fortsätter jag min presentation av de olika positionerna. Nu är det offense tur och först ut är såklart en av våra grymma QBs Johanna!

Namn: Johanna Sporrong
Position: Quarterback
Längd: 165 cm
Vikt: 65 kg

Mitt namn är Johanna Sporrong, jag är 19 år och har spelat amerikansk fotboll sedan augusti 2015. Positionen jag spelar heter Quarterback, det är den ledande positionen av offense. Det är vi Quarterbacks som väljer vart bollen ska gå. Vi väljer om vi vill kasta bollen till höger/vänster, om våra runningbacks ska springa insida eller utsida av vår oline eller om vi vill springa med bollen själva. Det är vi som driver vårt offense framåt för att ta yards och sätta poäng på tavlan. För oss är det viktigt att veta exakt vad alla positioner på den offensiva sidan ska göra vid varje spel, samt se till att allas uppgifter blir så bra utförda som möjligt. En Quarterback måste vara den spelare som balanserar upp ett offense. Om spelarna är för uppe i varv måste man visa sig lugn och fokuserad. Om de är tysta och lugna måste man vara den spelare som taggar igång de andra istället. Vi måste agera som ledare för offense, vara starka nog att bära spelarna genom bra samt dåliga matcher. Det är en obeskrivlig känsla att stå där bakom sin oline, med ögon från defensiva spelare som stirrar blodtörstigt på mig, samtidigt som alla är tysta och väntar på att jag ska starta spelet. När jag startar spelet skriker jag ”Down, Set, Hut!”, Var på jag får bollen och spelet är igång. Det är då man känner hjärtat pumpa lite extra hårt, för alla lyssnar på just mig när jag börjar säga ”down”. Eftersom det finns så mycket småsaker att lära sig som Quarterback som man måste hålla koll på så märker jag tydligt att jag växer som spelare hela tiden. Det är nog den bästa känslan i världen, när man känner att man blivit bättre på något man brinner för.

WE ARE SPARTANS!!

WE ARE SPARTANS!

Nu är det 2 veckor sedan säsongen drog igång med första matchen mot Örebro Black Knights. Matchen slutade 37-0 till deras fördel, ett resultat som inte riktigt speglar matchen. Vi gick ut hårt och visade att vi har ett riktigt vasst passpel att hota med och hade hela 10/23 complete passes mot Örebros noll. Vårt offense tog sig utan större problem ner i fältet men fick inte riktigt till det sista som behövdes för att göra poäng. Vi är verkligen nöjda med matchen och vår prestation, speciellt då 8 spelare på offense startelva var rookies.

Imorgon är det dags för match igen och då möter vi Stockholm Mean Machines. Även dom är ett riktigt tufft motstånd med många erfarna spelare från landslag- och utlandsspel. Matchen kommer spelas på Zinkensdamm i Stockholm. Vårt nya matchställ har äntligen kommit och vi kommer vara snyggare än vanligt numera!

Vi har vi drabbats av en del skador där vi bl.a tappat vår ena QB vilket har gett oss en liten törn under veckan och vi har fått lägga om planen en del. Vi kommer ändå gå ut och hota med ett rikigt bra passpel och ha två QBs redo att köra till 100%. Under vår  bye week har vi haft extraträningar och hårdslipat de detaljer som stod i vägen för vårt poänggörande i föregående match. Vi kommer gå ut riktigt hungriga och redo för fight på planen imorgon.

WE ARE SPARTANS!!!

IT’S ON!

 

Nu är den äntligen här! Imorgon drar säsongen igång och vi går ut stenhårt redan i första mötet med förra årets guldmedaljörer Örebro Black Knights. Som jag har längtat och räknat ner dagarna tills jag får stå där ute på planen igen. Det är det här man jobbat för hela vintern under alla timmar på gymmet och i den bitande kylan på planen.

Förra året slutade mötet mot Örebro med 57-0 på tavlan, siffror som aldrig mer ska upp där. Morgondagens match blir en prövning i både fysisk och mental styrka och vi är mer redo än någonsin!

Jag älskar allt med en matchdag. Nervositeten, laddningen tillsammans med laget, adrenalinpåslaget, smärtan. Vi är ett mycket större och starkare lag i år och jag tvivlar inte en sekund på att vi kommer ge ett riktigt tufft motstånd.

Imorgon lämnar vi allt ute på planen!

GO SPARTANS!!!

Cornerback med spelförståelse och snabba fötter

Sist ut på defense har vi våra snabba och atletiska cornerbacks. En position som kräver att man är kvick i både fötter och huvud med en stor portion spelförståelse.

Namn: Caroline Stjernqvist
Position: Cornerback
Längd: 169 cm
Vikt: 59 kg

Caroline heter jag och spelar som cornerback i Spartans, som är en av positionerna som defensive back. Jag är från Örebro men flyttade till Jönköping för snart två år sedan. När jag kom hit saknade jag att hålla på med någon idrott och ha något som motiverade mig i min träning. Amerikansk fotboll är rätt stort i Örebro och jag har flera kompisar som spelar eller har spelat men hade själv aldrig provat. När jag upptäckte att även Jönköping hade ett damlag bestämde jag mig för att prova. Det bästa med amerikansk fotboll är att det finns en position för alla, oavsett vilken styrka man har. Man kan vara liten och snabb, stor och stark och allt däremellan, det finns verkligen en position för alla. Det är dessutom en väldigt fysisk sport, vilket är jäkligt kul! Som cornerback är min främsta uppgift att hålla koll på motståndarens WR (wide reciever) som är dem som får passningar vid passpel av quarterbacken. Man vill helst undvika att wide recievern ens fångar bollen, men om dem lyckas fånga den ändå är min uppgift att stoppa henne från att springa och göra en touchdown. Vid springspel, alltså när en running back eller QB t.ex. springer med bollen istället för att passa, är min uppgift att ta mig ifrån wide recievern, som ofta försöker blocka och hålla fast en, och tackla den som har bollen. Även om man spelar på defense så kan man göra touchdowns genom att ta en interception. En interception är när man lyckas fånga bollen innan motståndarnas wide reciever gör det.

Namn: Katarina ”Steken” Stekovic
Position: Cornerback
Längd: 175 cm
Vikt: 66 kg

Jag heter Katarina Stekovic och har spelat amerikansk fotboll sedan våren 2016. Jag spelar cornerback som är en av positionerna i gruppen defensive backs och min huvuduppgift är att stoppa passpel. Som cornerback spelar man man-man eller zone coverage. Vid man-man är min uppgift att punktmarkera motståndarlagets wide receiver/bollmottagare framför mig och förhindra att hon tar emot en pass. Spelar vi istället zone coverage ansvarar man för en del av planen/en zon. Skulle en wide receiver lyckas ta emot bollen gäller det att tackla och orsaka en fumble, vilket innebär att hon tappar bollen. För att förhindra att hon fångar passen kan jag i bästa fall göra en interception genom att fånga bollen och försöker avancera mot deras end zone. En interception är bland det bästa defense kan åstadkomma och det är definitivt ett av mina mål för säsongen! Det gör att vi tar tillbaka spelet och vårt offense får köra igen! För att lyckas som corner måste jag vara riktigt snabb, smidig och duktig på att läsa spelet. Det gäller också att ha en mental styrka för att kunna ladda om för varje nytt spel och inte förlita sig på att receivern kommer att agera på samma sätt som senast. Jag får inte bli trött och slappna av. Som cornerback är det alltid jag mot receivern framför mig och jag måste göra mitt jobb i att vinna varje enskilt spel, för att vi på defense ska lyckas tillsammans. Fantastiskt roligt och utmanade, både fysiskt och mentalt!

Snabba safeties med bra blick för spelet

Safety är en position på defense som kan spelas på många olika sätt. Men kan förklaras enkelt som en hybrid mellan linebacker och cornerback.
En safety ska både vara bra på att stoppa passpel som springspel.

Namn: Malin Ganelind
Position: Safety
Längd: 165 cm
Vikt: –
Mitt namn är Malin Ganelind, snart 25 år och har spelat amerikansk fotboll sedan laget startade i juni 2015. Jag spelar positionen Saftey . Som Saftey vill du se flera saker på planen samtidigt. Du vill ha blicken på offensiva boxen för att läsa om det blir ett spring- eller passpel. Vid passpel har jag till främsta uppgift att se till att bollmottagarna på min sida inte fångarbollen. Vid springspel ska jag tackla bollbäraren/runningbacken. Som Saftey behöver du vara tacklingssäker, snabb, explosiv både framåt och bakåt och lätt kunna bryta ner din fart för att snabbt kunna byta riktning åt alla håll. Under träningarna övar vi mycket på ”back pedal” vilket innebär att springa bakåt samtidigt som man håller sin tyngdpunkt låg, för att kunna läsa vart din motstående tar vägen. Vi övar även på att snabbt kunna bryta ner vår fart för att lika snabbt kunna byta riktning. Vi övar även mycket man-man ansvar för att kunna hänga med vår motstående och kunna förhindra/bryta passningsspel. Vi övar också mycket zonförsvar för att istället för att täcka man, täcka en zon/gräs.
Det bästa med min position är alla hårda tacklingar man får ge (haha, älskar att tacklas!!!!) men när man får ta en interception, vilket innebär att man fångar bollen istället för ens motstående och man som defense spelare har möjlighet att springa in en touchdown eller bollen går över till vårt offense, det är ändå en mäktig känsla!! HIT HARD ?
Namn: Elin Kedén
Position: Safety
Längd: 165 cm
Vikt: 77 kg

Mitt namn är Elin och jag började spela hösten 2015. Just nu spelar jag free safety. Det finns olika former av safety. Lagen själva bestämmer hur många safety man vill ha. Men om jag skulle beskriva just free safety så skulle jag säga att man kan jämföra det med att man både är målvakt och mittback i vanlig fotboll. Min startposition är vanligtvis längst bak på planen. Min första uppgift är att läsa av vilken formation motståndarlaget ställer upp i. Även ha koll på hur långt de har och vilket försök de är på. Jag är även en hjälpande hand till middle linebacker som är framför mig. Om vi har bestämt ett speciellt spel vi kör men motståndarna ställer upp sig så det är omöjligt att genomföra spelet på ett bra sätt, så är det jag eller middle linebacker som måste uppfatta detta och avbryta spelet och ändra till ett annat. Som free safety är det även viktigt att jag kan vår playbook utantill, både för mig själv men också för alla andra defensiv backs i och med att det är jag som har lättast att just se motståndarnas formationer eller snabba ändringar. Man kan säga att free safety är någon form av styrman för alla DB. När det är passningsspel är det jag som har djupaste ansvaret och hjälper då till våra andra defensive backs. Blir det däremot springspel så har jag inte längre djupaste zonen. Det finns dock ”bestämda” vinklar vi alla ska ta för att stänga ner motståndarnas offense. Som free safety är det viktigt att alltid vara på tårna men även att ha is i magen. Att vara free safety är relativt nytt för mig. Vilket var jobbigt i början. Men när man har fått köra de ett par gånger och att man faktiskt då förstår vilken nytta man gör där bak så insåg jag charmen med just den positionen. Trots att det ändå kommer stunder då man är 20 cm ifrån spelet när domaren blåser av, vilket kan vara extremt frustrerande men i slutändan är det ändå värt det.

Blitzande och tacklande linebackers

Näst ut att presentera sig är två av våra grymma linebackers Malin och Emelie.

Namn: Malin Borgström
Position: Middle Linebacker
Längd: 170 cm
Vikt: 77 kg

Jag heter Malin och spelar som MIKE (middle linebacker) i Spartans. Jag kom först i kontakt med sporten redan i årskurs 8 när jag gick i idrottsskola och spelade fotboll. Det var ett gäng grabbar som lirade för det dåvarande Jönköpingslaget Hawks som kom och presenterade sig i klassrummet. Då frågade de om det fanns intresse att skapa ett skollag och delta i en turnering skolor emellan. Det var jag och en tjejkompis till som blev sugna på att testa på! Tjejlag fanns det inget så det var bara att börja lira med grabbarna! Som många troligtvis har känt när man först börjar med amerikansk fotboll så fattar man absolut ingenting! Tränarna kör med kodord på engelska och man nickar och håller med utan att ifrågasätta, trots att man inte fattar ett jota! Sen dess har jag varit fast. Tyvärr la Hawks ner på grund av för dåligt intresse så man har fått följa NFL istället. Så fatta att jag flög upp från soffan när jag fick se en Facebook notis att Jönköping skulle starta upp ett damlag! Letade upp nån att kontakta inom Spartans och sen dess har det varit fullt ös! Jag försöker minnas hur jag ”fick” min position som linebacker men tror den har fallit sig lite naturligt under min resa inom fotbollen. Jag älskar att tacklas! Att få in en ordentlig smäll under match är en sjukt häftig känsla! Min position utgår ca fem yards från defensiva linjen och mitt jobb är att kalla spel till hela defense samt att kalla om det är pass- eller springspel, åt vilket håll bollbäraren springer och om bollen är i luften. Allt för att uppmärksamma mina medspelare på vart spelet är på väg, då det kan vara ordentligt ”brötigt” i mitten. Det är det många säger om amerikansk fotboll, att det är stökigt och mycket pauser hela tiden. Det är ett extremt organiserat kaos ni ser. Lite som ett shackspel. ”You make your move, I make my move”. Det är bland annat just det som gör den här sporten så laddad! Defense jobbar så att motståndarna inte ska få springa en meter framåt och offense jobbar för att få så många meter framåt de bara kan. Så vårt motto i defense är ”NO GAIN, JUST PAIN!!”

Namn: Emelie Sjöberg
Position: Middle Linebacker
Längd: 175 cm
Vikt: 80 kg

Mitt namn är Emelie Sjöberg 29år och började spela amerikansk fotboll januari 2016 i Jönköping Spartans. Jag spelar på positionen middle linebacker/outside linebacker.
 Min uppgift som linebacker är att hålla mig i mitten av planen, bakom den defensiva linjen ungefär 4-5 yards från line of scrimmage och fungerar som en kombination av en linjespelare och en DB. Beroende på vad vi i defense har bestämt i förväg har vi antingen till uppgift att stoppa springspel eller om motståndaren ställt upp många receivrar så kan man flytta längre ut mot kanten och fungerar som en DB. Linebacker kan också få göra en blitz, så fort spelet sätts igång ”tokrushar” man mot motståndarens quarterback och därmed försöker framtvinga en förhastad passning.
 Linebacker passar mig väldigt bra som spelare, för att jag är ganska stor men samtidigt har snabba ben och kan förflytta mig snabbt över planen och kan utnyttja min vikt när jag sätter in tacklingarna. Det roligaste att få spela på den positionen är att man tacklas mycket, få använda sin snabbhet och tänka snabbt hur man ska agera på bästa sätt för att lyckas få stopp på bollbäraren snabbast möjligt. En underbar känsla när det är dags för match är att adrenalinet pumpar till max, nervositeten gör sig påmind, spänningen ligger i luften, se alla lagkamrater ge allt i varje spel och höra alla peppande rop från sidlinjen. Finns inget bättre än att stå på plan, kämpa tillsammans, även hur trött man än är det är helt klart bästa känslan. Bästa av allt är ändå när man får in den där perfekta tacklingen och sackar quarterbacken.

 Hit Hard!!

Explosiva och aggresiva D-line

Nu startar presentationen av alla olika positioner som finns i ett amerikanskt fotbollslag. Jag kommer börja med alla positioner på defens och först ut blir den defensiva linjen (D-line) där bland andra Mathilda Törnebladh och Evelina Söderlund spelar. Här är deras beskrivning av hur det är att spela på D-line.

Namn: Mathilda Törnebladh
Position: Defensive Tackle
Längd: 175 cm
Vikt: 95 kg

Mitt namn är Mathilda Törnebladh och jag har spelat amerikansk fotboll i Jönköping Spartans sedan juli 2015. Jag spelar positionen defensive line vilket man kan säga är den defensiva motsvarigheten till O-line. Vårt jobb är att ta oss förbi O-line och tackla QB:n eller running backen alternativt uppehålla O-line så att linebackers kan ta tacklingen. En defensive line-spelare behöver vara explosiv och aggressiv men kan både vara tung och stark eller liten och snabb, man får inte vara rädd för att ta (och ge!) lite stryk. På träningarna övar vi mycket på våra ”stans”, alltså vår startposition. Man kan antingen stå i en ”three-point” (en hand i marken) eller ”four-point” (båda händer i marken) med fördel görs detta på fingertopparna för att få ännu mer kraft. När bollen går exploderar vi in i O-line och här är det viktigt att hålla sig låg i benen med rak rygg så vi direkt får övertaget. Vi jobbar även mycket med våra händer och armar, vi vill inte att O-line ska kunna hålla fast oss och därför måste vi reagera snabbt och slå undan deras händer så vi kan ta oss förbi. Det leder till en hel del blåmärken på underarmar men det är bara en del av det roliga! Det finns inget bättre än känslan när man får sätta en O-line på röven eller när man smäller luften ur bollbäraren i tacklingen. Jag älskar hårdheten i denna sporten, man kan släppa ut alla sina aggressioner, men det bästa är nog ändå samhörigheten och kärleken man känner till sina lagkamrater! Man gör allt för personen bredvid sig och tillsammans jobbar vi som en enda stor enhet som plogar oss fram över planen! Detta är verkligen en sport där man får vara sig själv, där alla kan hitta sin plats och för min del har det verkligen förändrat mitt liv! Jag är mer trygg i mig själv och känner mig viktig och behövd! #footballfamily

 

Namn: Evelina Söderlund
Position: Defensive Tackle
Längd: 155 cm
Vikt: 77 kg

Jag heter Evelina, är 35 år gammal och har äntligen hittat ”min sport” där jag trots min kroppsstorlek eller snarare tack vare den platsar och jag trivs fantastiskt bra. Spelar på D-line där gränserna mellan vad man får och inte får näst intill suddats ut. Där allt som räknas är explosivitet och aggressivitet. Man står där på line of scrimmage, hör QBn räkna ner, bollen går o PANG så är det kamp med tjejen framför och man kämpar, trampar och ”slåss” med all kraft man har och adrenalinkicken som uppfyller mig när jag fällt bollhållaren är otroligt svår att beskriva,den måste upplevas. Hårt intensivt och fantastiskt kul.

HIT HARD!!

De norska trollen!

I helgen hade vi träningsläger tillsammans med det norska laget Vålerenga Trolls. Att ha träningshelg tillsammans med ett annat lag är väldigt givande då man får möta på ett helt annat motstånd än de man är van vid. När vi tränar till vardags så tränar vi våra spel internt i laget och det är först när man kör spel mot ett annat lag som man märker vad som fungerar och vad som brister. Trolls gav oss precis de tuffa motstånd vi behövde för att förbereda oss för säsongen och det blev en riktigt intensiv och lärorik helg.

 

Vi avslutade lägret på söndagen med en scrimmage (träningsmatch). Upplägget under dagen var detsamma som vi alltid har under en matchdag. Vi startar dagen med gemensam hotellfrukost följt av lagmöte innan det är dags att bege sig till planen för att mentalt och fysiskt förbereda sig. Under offseason hade jag hunnit glömma hur fruktansvärt kul det är att spela match. Uppladdningen tillsammans, stämningen och spänningen i luften. När vi väl står där på sidlinjen i samma färg, inte som offense och defense utan som ETT lag redo att kämpa tillsammans och för varandra det är då man verkligen kommer på varför man älskar den här sporten så fantastiskt mycket. Det finns ingen position i laget som är viktigare än någon annan. Alla yards vi tar och alla poäng vi gör är resultatet av att alla spelare gör sin uppgift och kämpar tillsammans för sina kamrater ute på planen.

Under de kommande veckorna fram till matchstart kommer jag presentera varje positionsgrupp mer ingående. Då kommer olika spelare förklara vad hennes uppgift är på den specifika positionen och hur det är att spela där. Så håll utkik efter nya blogginlägg du som är nyfiken på en djupdykning i sporten.

Boka in 17 april och kom upp till Rosenlunds IP för att heja fram oss till seger i vårt första möte för säsongen mot Örebro Black Knights.

Vi önskar Trolls lycka till i kommande matcher och tackar för en riktigt rolig och tuff helg. Hoppas vi ses igen nästa år!

Tough kids!

Utöver att spela i Spartans damlag så coachar jag även U13-laget. Det är så fantastiskt roligt att coacha barn och ungdomar och få se dem lära sig och utvecklas både sportsligt och som individer. Amerikansk fotboll är en tuff sport även på den yngre nivån och när spelarna märker att de vågar och klarar mer än de tidigare trott så kan man se hur deras självförtroende växer.

Att coacha barn är väldigt annorlunda mot att coacha vuxna och man måste göra varje övning till en lek. På bilden ovanför kör vi en explosivitetsövning samtidigt som spelarna måste tänka snabbt, en variant av luffarschack i lag där det gäller att vara snabb iväg och placera sin boll på rätt ställe före det andra laget. En bra övning att köra när det är för kallt för att stå still.

Jag har också med mig Alicia Morales som coach i U13, som annars också spelar med mig på offensiva linjen i damlaget. Alicias starka sida som coach är att hon har en ängels tålamod och en sprudlande personlighet som lätt smittar av sig när barnen börjar tappa orken. Jag är den mer strikta coachen som vill ha ordning på träningarna och sköter planeringen så vi kompletterar varandra väldigt bra.

Vi hoppas nu att fler barn och unga ska få upp ögonen för sporten så vi kan bli ett fullt lag och börja spela matcher. Så kom gärna ner och kör med oss!

GO SPARTANS!!!

Training camp

I helgen drog 38 tjejer till Ulricehamn för att göra det dom älskar, spela amerikansk fotboll! Långa fotbollspass varvades med teoripass och teambuilding. Det är så fantastiskt roligt att komma iväg en hel helg och kunna släppa allt hemma och bara umgås med sina lagkamrater.

Vi startade lägret på lördag morgon med 4 timmars intensiv fotbollsträning. Det är mycket som ska hinnas med och det gäller att hålla ett högt tempo. Vi gick ut hårt med mycket kontakt redan första passet och man var rejält mör redan till lunch.

Man var så fysiskt och mentalt slut efter sista passet på lördagen så det var en prövning bara att få av sig utrustningen. Jag går in hårt i varje spel och jag spelar mycket med huvudet när jag blockar. Detta i kombination med en extremt aggressiv defensiv linje gör att man får rejäla smällar emot huvudet i varje spel.  Det är just den fysiska biten med att få pressa sin kropp långt över vad man trodde man skulle klara av som får en älskar den här sporten. Smällarna och adrenalinet som pumpar blir en drog man bara vill ha mer av.

Lägret avslutades på söndagen med en intern träningsmatch. Alla nya spel börjar sitta och både anfall och försvar kommer bli riktigt jobbiga att möta i år!

 

One night in Oklahoma

Ännu en kall men härlig kväll på Rosenlunds IP med alla tjejerna i laget. Träningen bestod av mycket teknik- och strategiträning. Det finns hundratals sätt att spela på och eftersom jag vill bli bäst på det jag gör så vill jag inte bara veta VAD utan även VARFÖR jag ska göra på ett visst sätt. Nu när nya blocksystem och spel ska övas in så blir det tusen frågor att besvara för våra coacher.

     

Vi avslutade träningen med Oklahoma-drill, en övning där en O-line och en runningback ställer upp mot en D-line och linebacker och sen gäller det för den offensiva bollbäraren (runningbacken) att ta bollen genom området till andra sidan. Man kan säga att det är en väldigt liten variant av sporten. Vi spelare ser det som en kraftmätning och ett tillfälle att få smälla på varandra rejält!

Nu bli det sängen och vila upp min manglade kropp… Imorgon kör vi igen!

Stark som en björn, snabb som en örn

Idag stod det bänk, mark och knäböj på schemat. Jag tränar på Jönköpings Styrkelyftarklubb, oftast tillsammans med min sambo och tillika coach Fredrik och det är verkligen det bästa klimatet jag vet att träna i. Den råa lokalen, svettlukten, musiken och alla de tips och pepp man får gör träningen så mycket lättar och roligare.  Alla är där med samma mål, att lyfta så jäkla tungt som möjligt!

Amerikansk fotboll är en sport där ca 50% av träningen består av gym. Det är viktigt att vara stark och explosiv för att kunna prestera på planen och det är samtidigt viktigt att ha en tränad kropp för att inte skada sig. Kroppen får ta en hel del stryk och har du inte muskler som kan ta en smäll eller knän som klarar tuffa vridmoment så kommer du ovillkorligen skada dig ganska fort.

Min träning växlar mellan styrkelyft (bänk, knäböj och marklyft) och funktionell träning med sprint, hopp och belastningar i olika lägen för att stärka upp knän och leder. Jag satsar hårt på min träning och lägger många timmar i veckan på gymmet för att uppnå de mål jag satt upp. Att vara starkare än sin motståndare är den bästa känslan och belöningen man kan få för allt slit på gymmet.

Imorgon är det dags för fotbollsträning igen!

 

 

Semlor och blåmärken

I onsdags var det riktigt bråkväder på träningen. Regn och stormbyar i kölden är inget optimalt väder direkt men det hindrar inte oss från att slänga på oss skydden och ge oss ut på planen. Vi avslutade träningen med inside run vilket är en övning där vi på O-line ska flytta på D-line och öppna hål där runingbacken ska springa med bollen. Vi har en riktigt aggressiv D-line i år och vi får verkligen kämpa för att flytta på dom. Men vår O-line börjar kännas grymt bra, vi är ett gäng stora starka och envisa tjejer och vi blir mer och mer samspelta för varje träning. Det kommer bli riktigt jobbigt att försöka ta sig förbi oss i år!

Vi spelar en väldigt fysisk sport där det krävs styrka och rejäl mängd mod för att klara situationen ute på planen. Man tränar hårt under offseason för att bygga styrka och explosivitet och man springer intervaller tills man kippar efter andan och kämpar mot att spy. Här är storlek en statussymbol, att vara den där större tjejen som inte passar in i den traditionella mallen är en stor fördel i vår sport. Här lägger man gärna på några extra kilon när någon frågar vad man väger och unnar sig gärna en semla eller två om man känner för det, helt utan dåligt samvete eller ångest över bikinisäsongen. Att vända trenden och visa att en stor kropp även kan vara sund och stark är en av de saker som gör amerikansk fotboll till inte bara en hobby utan även en livsstil. Nu när vi tränar ute igen så börjar den traditionella tävlingen i lagchatten om vem som har flest och störst blåmärken efter träningen. Jag vinner aldrig där… Kan få smällar så det känns som armen gick av, men fick jag något blåmärke att visa upp? Nej… Livet är bra orättvist.

 

Mathilda och Elinas skrytbilder efter onsdagens träning:)

Nu är det endast 52 dagar till kickoff och nästa helg är det dags för träningsläger!

Första uteträningen för säsongen!

Nu kommer du äntligen kunna följa oss i Jönköping Spartans damlag här på bloggen. Jag som kommer att skriva här heter Hilda är 30 år gammal och spelar min andra säsong som O-line (center) i Jönköping Spartans. I den här bloggen kommer jag skriva om mig själv och min vardag som Amerikans fotbollsspelare med allt ifrån gym, fotbollsträningar, landslag, coachande av ungdomslag och allt vad det innebär att vara med och driva en förening.

För 2 år sedan så bestämde jag mig för att jag vill börja spela Amerikansk fotboll men då det inte fanns något lag för tjejer här i Jönköping så var det inte annat att göra än att starta upp ett. Det började med att jag övertalade min sambo Fredrik att bli coach för laget och sedan började en intensiv och envis rekrytering av spelare. Med hjälp av tidningar, radio och sociala medier så började allt fler tjejer få upp ögonen för sporten. Vi var ganska snabbt uppe i 20 tjejer och på hösten samma år så beslutade vi att vi skulle anmäla oss till seriespel. Vi la i en högre växel och vår då enda coach Fredrik hade fullt sjå med att lära alla oss tjejer, en för oss helt ny sport, från grunden. Som tur var fick han in en till coach under våren som kunde avlasta och hjälpa laget att utvecklas. Vår första säsong spelades maj-juli 2016 och av 6 spelade matcher vann vi 2 och var med och slogs om en plats i slutspel vilket var lång över våra förväntningar.

I år är vi ca 40 tjejer i laget och har hela 10 coacher inkl en dedikerad fyscoach som kört stenhårt med tjejerna på gymmet 2 dagar i veckan under offseason från september till idag. Jag ska inte tjata hål i huvudet på er och berätta allt om oss idag utan jag kommer presentera mer om sporten och laget i varje inlägg här.

Ikväll hade vi vår första utomhusträning för säsongen och som vi har längtat efter att få gå ut på gräset igen! Under hösten och vinter tränar vi inomhus och jobbar på grunder och teknik. Nu när vi kommit ut får vi äntligen börja spela och smälla på varandra igen och det gör det värt allt slit på gymmet och i inomhushallen under offseason.

Häng kvar och följ oss på vår väg mot seriespel 2017!

GO SPARTANS!!!