Kategoriarkiv: Newbs

Musikelever med A touch of the 60´s

Tidigare år har det varit teman som Beatles, Bond och svenska hits. I år är det A touch of the 60’s. Treorna på estet musik på Per Brahegymnasiet gör alltid en musikal någon gång under våren.

– Vi bjuder på en fartfylld show med 60-talsklassiker i gammal och ny kostym, säger Magnus Hördegård lärare på Per Brahegymnasiet.

Från vänster Ellen Siverth på keyboard, Axel Fries på trummor, Philip Nizic på elgitarr, Jacob Nir på kontrabas och Isak Andersson på elgitarr.

Under våren repar eleverna två gånger i veckan. Lärarna jobbar parallellt med sångare och musiker sen sätts det ihop när de är redo. Samtidigt arbetar de med dans, kostym, scenografi, marknadsföring m.m. Två veckor innan premiären läggs all fokus på föreställningen. För att få en professionell musikal arbetar de väldigt intensivt under dessa två veckor. Utöver det som händer på scenen har de flera dagars ljud- och ljussättning.

Det är 60 elever som medverkar på scenen och fem ärare som hjälper till och coachar bakom scenen. Temat bestäms av lärarna. De utgår ifrån vad de tror att publiken vill höra och anpassar det till eleverna. Vissa år kan det finnas underlag till en hel orkester medan det andra år är väldigt många sångare.

Processen fram till konserten är en lång och väldigt tidskrävande väg men samtidigt är det väldigt roligt.

  • Det är jättekul och vi har väntat på detta hela gymnasietiden, säger Stina Albertsson elev på Per Brahegymnasiet.

Premiären är på Jönköpings Teater den 19/5 klockan 19.00. biljetter finns på www.jkpg.com/biljetter.

 

Axel Fries på trummor, Philip Nizic på elgitarr
Ellen Siverth på keyboard

Fanny Hinas

Årets gymnasieval är här

Nu är det dags för ett nytt gymnasieval, och innan den 10 februari måste alla ansökningar inför hösten ha lämnats in. Men många tycker det är svårt att veta vad de ska välja, det finns en uppsjö av olika program, inriktningar och skolor, vilket gör att många tycker det är svårt att veta vad de vill välja för program och skola.  

Jag har pratat med studie- och yrkesvägledaren Jeanette Green på Per Brahegymnasiet, för att få hennes syn på valet, och även få lite tips, som kan vara bra att ha i åtanke när man gör sitt val.

– Jag tycker det är viktigt att försöka att tänka lite mer i nuet, man ska välja det program och skola som man tror passar än här och nu.

Hon förklarade vikten i att välja för sig själv, och ta det program och inriktning som man själv tror passar än. Det är svårt att som 15- eller 16-åring precis veta vad man vill arbeta med eller göra i framtiden, och därför anser Jeanette att det är viktigare att man väljer program utifrån de intressen man har just nu. Jeanette förklarade även hur viktigt hon tyckte det var att verkligen välja utifrån vad man själv vill göra, och inte låta föräldrar och vänner styra ens val allt för mycket. Väljer man inte utifrån ens egna intressen och vilja blir gymnasietiden kanske inte lika rolig som den kan vara.

Jag talade även med många elever på både Per Brahegymnasiet, och Erik Dahlbergsgymnasiet. Alla jag pratade med höll med Jeanettes idé om hur viktigt det var att välja utifrån sin egen vilja. En utav de jag pratade med, var 16-åriga Clara Svensson, som går första året på samhällsvetenskapsprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet. Hon berättade hur hon var mycket osäker när hon skulle göra sitt gymnasieval, men att hon nu i efterhand är mycket nöjd med sitt beslut om program och skola.

– Det var svårt att veta vad man skulle välja för program, jag gick mycket efter vilka mina favoritämnen under grundskolan var. Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor, och gillar att skriva, och därför valde jag att gå samhällsprogrammet. Man lägger mycket tid både i och på skolan, så att vara intresserad av själva programmet tycker jag är jätteviktigt!

När jag frågade de olika eleverna om tips till de personer som ännu inte har någon aning om vad de vill välja för program, svarade flera att de hade fått den bästa hjälpen av studie- och yrkesvägledarna som finns på skolan. De kan besvara de frågor man har angående gymnasiet, men de kan även hjälpa till att ta fram program och inriktningar utifrån ens intresse och ambitioner. Flera berättade även hade till och med hade fått chansen att hälsa på en vanlig skoldag på de olika gymnasieskolorna, genom att ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare. De berättade även om olika öppet hus som gymnasieskolorna anordnar varje år. På dessa öppna hus finns de elever och lärare som arbetar på skolan tillgängliga för att besvara frågor, och visar hur de arbetar på skolan.

Tips inför ditt gymnasieval:

  • Låt inte andra påverka ditt val allt för mycket
  • Välj program utifrån vad du är intresserad av för ämnen
  • Prata med din studie- och yrkesvägledare
  • Besök skolorna du är intresserad av
  • Gör gymnasieval-tester online


Elise Svensson

Mikrotransaktioner förstör spelandet!

De flesta mobilspel idag är gjorda så att man kan spela spelet gratis men om man vill ha det allra bästa som spelet erbjuder så måste man betala för att låsa upp detta och det kallas för mikrotransaktioner. Detta gör att det blir en tydlig klyfta mellan de som betalar och de som bara spelar spelet gratis. Detta är, enligt min åsikt, ganska acceptabelt eftersom att man kan spela spelet gratis och företaget måste ju kunna tjäna pengar på sitt spel också.

Det är däremot helt oacceptabelt när stora spelföretag lägger in mikrotransaktioner i sina spel bara för att tjäna mer pengar. Om man ska tvingas betala ca 600 kr vid spelets releasedatum för att få själva spelet och sen betala mer för små grejer inuti spelet så är det bara snålt och girigt av spelutvecklarna.

Just i detta tillfälle så är det inte så allvarligt och man behöver inte betala för något absolut nödvändigt i spelet. Exempel på detta är Evolve, Assassin´s Creed Unity, Mortal Kombat X och nyligen Deus Ex: Mankind Divided.

Kommer någon ihåg Evolve idag? Det känns som att spelet har glömts bort nu. Spelet skulle satsa för att bli det nya stora spelet i e-sportvärlden men det förstördes bl.a. av mikrotransaktionerna i spelet. Dessa splittrade de som betalade mot de som inte betalade då man t ex kunde få nya vapen och nya hunter karaktärer men även ett nytt monster att använda i spelet. Detta gjorde att spelet aldrig blev den succén som man hade förväntat sig på förhand.

I varken Assassin´s Creed Unity eller Mortal Kombat X är mikrotransaktionerna överhuvudtaget nödvändiga men de finns ändå där utan någon direkt anledning. I ACU så kan man betala för att få olika dräkter med speciella försvarsbonusar eller vapen som gör mer skada istället för att få dem naturligt under tiden man spelar. Ubisoft säger att det är gjort så att spelaren aldrig måste betala och att det är för sådana som inte orkar göra sidouppdrag som ger denna utrustning. Jag säger att det är en lat ursäkt för att tjäna extra pengar. Speciellt när det dyraste paketet med saker kostar ca 1000 svenska kronor.
I Mortal Kombat X används också mikrotransaktioner som ett sätt att underlätta för spelen. Man kan betala för att få tillgång till t.ex. 10 stycken lätta fatalities som man aktiverar med en knapp istället för att trycka in en hel kombo. Jag ser även detta som något överflödigt som inte behövs utan bara ännu ett sätt för spelutvecklaren att tjäna pengar.

Det värsta exemplet på mikrotransaktioner enligt mig finns idag i Deus Ex: Mankind Divided. I det spelet så finns det Praxis kits som man kan använda för att ”levla upp” eller låsa upp fler och mer avancerade augmentationer (?) för huvudkaraktären Adam Jensen. Det finns ett begränsat antal av dessa i spelet så att man inte kan skaffa alla uppgraderingar som möjligt. Man kan däremot betala riktiga pengar för att få fler Praxis kit. Detta gör då att man kan endast få alla möjliga uppgraderingar om man är beredd att punga ut pengar. Spelutvecklarna Square Enix har gått ut och sagt att det inte är ett problem för att man kan klara ut hela spelet utan att betala en enda krona. Detta är sant men om man vill använda alla olika spelsätt som finns med dessa uppgraderingar så måste man betala och det är inte okej.

Vissa säger att ”det är bara att ignorera det” men det kan man inte göra för det kommer inte lösa problemet. Vi gamers måste stå upp och säga att detta inte är okej för även fast det än så länge är relativt harmlöst så vad finns det som stoppar spelutvecklare från att låsa hela stora delar av spel och att man ska tvingas betala för att komma till den andra halvan av spelet? Då är det verkligen inte bara till att ignorera det. Det har redan börjat dyka upp spår av detta i vissa spel. Till exempel Azura´s Wrath, för att nämna ett, där man får betala pengar för att få det ”riktiga” slutet i form av DLC. Även i det nyligen släppta Final Fantasy XV så finns ett liknande problem då man hittat stora områden inuti spelskivan som inte använts och som kommer säljas senare som DLC när det redan finns på skivan som man köper.

Detta börjar bli ett väldigt stort problem och det kan vara på väg att eskalera till oresonabla höjder. Om vi som gamers inte gör vår röst hörd och klagar på detta istället för att vända ryggen till så kan detta bli ett gigantiskt problem då vi kan tvingas betala 600 kr för att få själva spelet och sedan betala flera gånger under spelets gång för att få fortsätta spela. Det är helt oacceptabelt och något som vi måste få stopp på innan det blir värre.

Robin Olausson

Årets nyhet: Prinsessemla

2015 års succé var Semmelwrapen som fick väldigt mycket uppmärksamhet i sociala medier och folk var desperata efter den nya sensationen. Semmelwrapen skapades på Tössebageriet i Stockholm av Mathias Ljungberg och sedan har flera andra caféer runt om i landet tagit efter idén och sålt egna semmelwraps.

Det har dessutom kommit ut massa olika varianter på den klassiska semlan. Wienersemla, semmelpizza och muffinssemla är några av dem.

Den semla som fått mest uppmärksamhet i år är prinsessemlan. Det var Thimons konditori i Nässjö som var först med semlan men precis som med semmelwrapen så var även många andra caféer snabba med att ta efter idén.

Prinsessemlan är en vanlig semla klädd i marsipan och med en liten tvist, nämligen hallonsylt. Annars är prinsesssemlan precis som en vanlig semla med både mandelmassa och grädde.

Vi har testat prinsessemlan och vår reaktion var att den var mycket god. Vi gillade blandningen av sylten och mandelmassa. Den var söt (men inte lika söt som en prinsesstårta) och man blir väldigt mätt efter att ha ätit en hel sådan semla. Det var dessutom väldigt mycket marsipan men om du gillar det så är denna semla som gjord för dig.

Betyg: 4/5

Fakta:
Fettisdagen infaller den 28:e februari i år
Man har firat fettisdagen sedan 1954

Frida Lindmark och Isabelle Nero

5 appar du inte visste du behövde

Vi har frågat tre ungdomar om vilka tre appar de använder mest.

Amanda Hugosson berättar att hon främst använder Twitter, Snapchat och Aftonbladet. Hon använder Snapchat och Twitter för underhållning och hålla kontakt med kompisar medan han använder Aftonbladet för att hålla sig uppdaterad om vad som händer. Hon tycker att hennes appar inte är särskilt användbara och är mest till för att fördriva tid, så som spel.

Jessica Lundmark anser de appar hon använder mest är Messenger, Youtube och Sveriges radio. Hon har sina appar främst i det syftet att kommunicera, ta del av information och nyheter samt lite i underhållningssyfte.

Agnes Carlsson berättar att Instagram, Snapchat och sudoku är hennes favoritappar. Hon menar att hon endast använder dem för att fördriva tid och att det är helt i underhållningssyfte.

De flesta ungdomar använder de vanligaste apparna som Instagram, Snapchat och Twitter. Dessa appar är bra tidsfördriv och underhåller bra. Men i viss mån används även mer appar som anses användbara och i utbildningssyfte t.ex. Aftonbladet och Sveriges radio. Vi har listat 5 appar som vi tycker är användbara för ungdomar eller studerande.

Dropbox – Den ultimata appen för dig som snabbt och smidigt vill spara bilder på olika enheter (dator, mobil etc.). Har du dessutom lite minne på mobilen är denna app väldigt bra då man kan spara ned bilder så de inte tar så mycket utrymme.


Swish
– För att inte dina kompisar ska bli arga på dig för att du inte betalar tillbaka det du är skyldig dem, och för att ingen har kontanter längre.


Körkortsappar
– Det finns flera olika appar till dig som ska ta körkort. De hjälper dig plugga till teoriprovet. Vissa är gratis medan andra kostar en slant, men det kan det vara värt!

 


Mecenat
– Bra app för studenter som behöver rabatter på t.ex. fika eller kläder.

 


JLT 
– Appen du endast behöver för att hålla koll på sena bussar.

 

Frida Lindmark och Isabelle Nero

 

Mina sju spel att se fram emot 2017

Nu när man kommit en bit in i 2017 och blivit varm i kläderna så tycker jag att det är dags att blicka framåt på de spelen som ska släppas i år som man kan se fram emot. Det här är min lista över spel jag ser fram emot. Först måste jag tyvärr exkludera några spel ifrån listan då man inte vet om spelen ska släppas under 2017 eller senare som till exempel God of War och Detroit: Become Human.

Resident Evil 7 Biohazard (24 januari)

Resident Evil 7 från Resident Evils (officiella) facebooksida

Vi börjar listan med ett spel som just nu bara är någon dag bort. Resident Evil har haft det lite kämpigt de senaste åren och fansen varit missnöjda med att deras nya spel fokuserat alldeles för mycket på action och att skjuta så många zombies som möjligt. Nu verkar dock fansen få sina böner hörda för det nya spelet inom serien ska fokusera mer på skräcken och att lösa pussel istället för att bara meja ner horder av zombies. Även fast man fortfarande kommer kunna skjuta dem med en buffé av olika vapen så ligger fokusen på överlevnadsskräcken ifrån de tidigare spelen. Man lägger även till en ny dimension då man kan spela hela spelet i VR så att man kan bli skrämd på riktigt. Det ska bli spännande att se vad detta spel kan göra både för framtiden för Resident Evil men även för VRs framtid.

Nioh (7 februari)

Nioh från Playstations hemsida

Nioh är ett exklusivt spel till Playstation 4 som är utvecklat av japanska spelutvecklarna Team Ninja som tar inspiration ifrån Souls-spelen samt deras egen spelserie Ninja Gaiden. Det utspelar sig i Japan på 1600-talet och man spelar som en västerländsk samuraj som heter William. Det är inte bara ett historiskt spel utan man väver in fantasy också i form av Yokais (demoner) som terroriserar världen. Combaten är rik och djup där man stå i olika ställningar med sitt svärd för att få in olika kombos. Spelet ska vara svårt och bestraffande som Souls-spelen och har liknande design. En bra jämförelse är att säga att spelet är som en kombination av Dark Souls och Ninja Gaiden. Det har släppts två tidsbegränsade demos för spelet och båda har imponerat väldigt mycket och många, inklusive jag, ser nu fram emot att få spela ”the real deal” om bara några veckor.

For Honor (14 februari)

For Honor från For Honors (officiella) facebooksida

Detta actionspel som Ubisoft ligger bakom ska fokusera på tre olika typer av historiska krigare, riddare, samurajer och vikingar. Man ska då sätta dessa emot varandra och se vilken som är starkast inom ett enspelarläge samt att man kan spela i olika spellägen online och utmana andra för att se vilken krigare som är starkast. Det som spelet fokuserar på mest är det innovativa fightingssystemet som kallas ”The Art of Battle.” Detta system fokuserar på en form av duell mot sin motståndare då man taktiskt väljer var man ska slå och försöka blocka motståndarens attack. Man ska även kunna bestämma hur hårt man ska slå och allt detta ska skapa en mer realistisk känsla av hur fightingen fungerar och som Ubisoft själva säger, ”man ska kunna känna vikten av sitt vapen i sin hand.”

Horizon Zero Dawn (1 mars)

Horizon Zero Dawn från Guerilla Games (officiella) twitterkonto

Ännu ett spel som släpps exklusivt till PS4, Horizon Zero Dawn utspelar sig i en postapokalyptisk värld där djur har ersatts av ”maskiner” som spelet kallar dem. Det är i princip stora robotar som liknar dinosaurier. Man spelar som Aloy som är en pilbågsskytt och jägare, hon måste jaga dessa maskiner för deras delar som är nödvändiga för hennes överlevnad. Hon kan även ”hacka” dessa maskiner och använda dem själv som till exempel så kan man rida på några av de större maskinerna så att man kan ta sig fram snabbare i den öppna världen. Spelet har redan hyllats för sin originalitet då den gör flera saker som är väldigt innovativa och nya. Man kommer kunna utforska hela den öppna världen i huvuduppdragen medan man kan fokusera på flera enskilda stammar som finns på olika ställen i världen i sidouppdragen.

Injustice 2 (16 maj)

Injustice 2 från Injustice 2(officiella) twitterkonto

Nu lämnar vi de originella spelen bakom oss och fokuserar på några uppföljare som släpps senare under året. Vi börjar med Injustice 2 som ska fortsätta storyn om DC:s superhjältar. Spelet ska ha samma grund som det första men några nya funktioner läggs till för att förnya spelet som till exempel ”Gear systemet” då man kommer få loot efter varje fight som kan vara delar till en specifik dräkt till en karaktär eller olika föremål som kan stärka en karaktärs förmågor. Man ska även lägga till vissa nya karaktärer som till exempel Bane och Poison Ivy.

Outlast 2 (Tidigt 2017)

Outlast 2 från Red Barrels (officiella) twitterkonto

Uppföljaren till det stora succéskräckspelet Outlast ska inte ha några kopplingar till det första spelet utan man utforskar nu en helt ny plats som en helt annan karaktär. Spelet utspelar sig djupt inne i öknen i Arizona där ett mord av en gravid kvinna skett och då åker det journalistiska paret Blake och Lynn Langermann dit för att täcka den storyn. Deras helikopter kraschar och paret separeras och man spelar då som Blake som letar efter sin fru och upptäcker en by som är bebodd av en satanistisk kult. Spelet fungerar på samma sätt som det första där man inte har några vapen och går endast omkring med en kamera. Spelet fokuserar väldigt mycket på överlevnadsskräck då man måste gömma sig eller fly från fiender istället för att försöka slåss mot dem. Under förra året släpptes en demo till spelet då man fick testa på den första delen av spelet och bara av att söka på Youtube och se alla reaktionerna från de som spelat demon så verkar det som att spelutvecklarna Red Barrels lyckats skapa ett bra och läskigt skräcksspel. Spelet skulle egentligen släppas under hösten 2016 men flyttades fram till 2017 och även fast det inte finns något fast datum för när det kommer släppas så beräknas det släppas tidigt under 2017.

Red Dead Redemption 2 (Höst 2017)

Red Dead Redemption 2 från Rockstar Games(officiella) twitterkonto

Nu kommer vi till det spelet som jag ser fram emot mest under 2017. Red Dead Redemption är ett av mina favoritspel någonsin, atmosfären är perfekt och det passar tiden som spelar utspelar sig i utmärkt. Det nya spelet tros vara en prequel till det första spelet eftersom i den trailer och den bild som släppts så ser man sju stycken karaktärer och det spekuleras att dessa är, huvudkaraktären ifrån det första spelet, John Marstons tidigare outlaw-gäng då man tros kunna se honom men även tre andra karaktärer ifrån det första spelet som ska ha varit med i samma gäng. Rockstar brukar leverera och även fast man inte vet så mycket om spelet så ser jag det som det största spelet att släppas under 2017. Spelet har inget releasedatum än men det är tänkt att spelet ska släppas under senare i år under hösten.

Här kan du se några klipp från ovanstående spel:

Resident Evil 7: www.youtube.com/watch?v=tS05LB-3W4c&spfreload=10
Nioh: www.youtube.com/watch?v=YLW04LUUYls&spfreload=10
For Honor: www.youtube.com/watch?v=jtN2BzcYg9Q&spfreload=10
Horizon Zero Dawn: www.youtube.com/watch?v=uMKAdNWv9xA&spfreload=10
Injustice 2: www.youtube.com/watch?v=oDav-JfidL0&spfreload=10
Outlast 2: www.youtube.com/watch?v=YhiP5FBcCXc&spfreload=10
Red Dead Redemption 2: www.youtube.com/watch?v=gmA6MrX81z4&spfreload=10

Robin Olausson

Elever visar hårt mot mjukt

 

Utställningslokalen på Tändsticksmuseet.

Eleverna som går estetik och media samt bild och formgivning på Per Brahegymnasiet har nu fått möjligheten att ställa sin egen utställning på Tändsticksmuseet vid Tändsticksområdet.

– Det är kul och annorlunda från det vi brukar få göra, säger Petronella, Wilma och Emilia som går estetik och media.

Innan utställningen på Tändsticksmuseet har de bara fått göra olika utställningar på skolan och nu har allmänheten också fått chansen att se vad eleverna gjort. Temat i årets utställning är Malumma och Takete (hårt möter mjukt).

Under en projektvecka fick eleverna möjligheten att jobba med sina alster. De fick reda på temat i början av veckan och skulle sedan tolka och börja arbeta på det som sedan skulle bli själva utställningen.  All annan undervisning ställdes därför in så eleverna kunde lägga all fokus på konstverken.

– Reaktionerna har varit positiva från familjen och allmänheten har tyckt att det var intressant, säger eleverna.

– Det har varit mycket positiva reaktioner både i hur eleverna tolkat temat och i deras sätt att hantera tekniken, säger Karin Nordell lärare på Per Brahegymnasiet.

Petronella Sanglert, Wilma Friberg, Emilia Henriksson är tre elever som ställer ut.

Per Brahegymnasiet har ett samarbete med Tändsticksmuseet. Detta året är det fjärde gången som eleverna ställer ut där genom kursen Estetisk kommunikation. De är väldigt glada över att ha denna möjlighet. Vernissagen var väldigt välbesökt för Malumma och Takete.

Utställningen pågår fram till den 29 januari på Tändsticksmuseet och man kan gå och kolla på den tisdag till söndag klockan 11.00 till 15.00.

 

Fanny Hinas

Amandas mellokoll

Melodifestivalens logotyp

Den 4:e februari startar den 57:e upplagan av programmet Melodifestivalen. Programmet sänds på Svt 1 klockan 20.00 med start lördagen den 2:e februari och avslutas den 11:e mars då vinnaren ska koras. Det är totalt 28 bidrag i årets tävling. De tre personer som har fått äran att vara programledare i år är Klara Henry, David Lindgren och Hasse Andersson.

Deltävling 1: Göteborg 4/2
Deltävling 2: Malmö 11/2
Deltävling 3: Växjö 18/2
Deltävling 4: Skellefteå 25/2
Andra chansen: Linköping 4/3
Finalen: Stockholm 11/3

Årets bidrag

Deltävling 1

1. Her kiss
Artist: Boris René
Låtskrivare: Tim Larsson, Tobias Lundgren

2. Ahare
Artist: Adrijana
Låtskrivare: Martin Tjärnberg, Adrijana Krasniqi

3. One more night
Artist: Dinah Nah
Låterskrivare: Thomas G:son, Jimmy Jansson, Dinah Nah, dr alban

4. Road trip
Artist: Det vet du
Låtskrivare: Johan Gunterberg, Christopher Martland

5. Mitt liv
Artist: Charlotte Perrelli
Låtskrivare: Charlotte Perrelli, Lars Hägglund

6. Wild child
Artist: Ace Wilder
Låtskrivare: Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder

7. Hold on
Artist: Nano
Låtskrivare: Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson

Deltävling 2

1. A million years
Artist: Mariette
Låtskrivare: Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson

2. Himmel och hav
Artist: Roger Pontare
Låtskrivare: Thomas G:son, Alexzandra Wickman

3. Up
Artist: Etzia
Låterskrivare: Johnny Sanchez, Hanif Sabzevari, Simon Gribbe, Erica Haylett

4. Vart harru varit *
Artist: Allyawan
Låtskrivare: Masse Salazar, Samuel Nazari

5. Hearts Align
Artist: Dismissed
Låtskrivare: Ola Salo, Peter Kvint

6. I don`t give a
Artist: Lisa Ajax
Låtskrivare: Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad

7. Good Lovin´
Artist: Benjamin Ingrosso
Låtskrivare: Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Parad

*Artisten valde själv att namnge låten ”Vart har du varit” men SvT valde att ändra låtens namn till ”Vart harru varit” då dem har dragit in orden ”har” och ”du”. I en artikel i Jönköpingnu besvarar Allaywan på frågan gällande hans låtnamn ”Svt har dock valt att dra ihop de två orden ”har” och ”du” när de skriver titeln, som om jag kom från Stockholm. Men jag, som är från Jönköping, kommer att sjunga de som två enskilda ord”.

Deltävling 3

1. I can´t go on
Artist: Robin Bengtsson
Låtskrivare: David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg

2. Snurra min jord
Artist: Krista Siegfrids
Låtskrivare: Krista Siegfrids, Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin, Gabriel Alares

3. Kiss you goodbye
Artist: Anton Hagman
Låterskrivare: Christian Fast, Tim Schou, Henrik Nordenback

4. Gravity
Artist: Jasmin Kara
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jasmine Kara

5. Boogieman blues
Artist: Owe Thörnqvist
Låtskrivare: Owe Thörnqvist

6. Crucified
Artist: Bella & Filippa
Låtskrivare: Peter Hägerås, Mats Frisell, Jakob Stadell, Filippa Frisell, Isabella Snihs

7. Gotta thing about you
Artist: The Foo conspiracy
Låtskrivare: Robert John ”Mutt” Lange, Tony Nilsson

Deltävling 4

1. En värld full av strider (Vearelde gusnie jeenh vigkieh)
Artist: Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia
Låtskrivare: Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert, Christian Schneider, Andreas Hedlund

2. Running with lions
Artist: Alice
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Andreas ”Stone” Johansson, Denniz Jamm, Alice Svensson
3. Bound to fall
Artist: Les Gordons
Låterskrivare: Jonatan Renström, Albert Björliden, Andreas Persson, Carl Ragnemyr, David Runebjörk, Jimmy Jansson

4. As I lay me down
Artist: Wiktoria
Låtskrivare: Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson

5. När ingen ser
Artist: Axel Schylström
Låtskrivare: Behshad Ashnai, Axel Schylström, David Strääf

6. Du får inte ändra på mig
Artist: Sara Varga & Juha Mulari
Låtskrivare: Sara Varga, Lars Hägglund

7. Statements
Artist: Loreen
Låtskrivare: Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Loreen


Amanda Hugosson