Cornerback med spelförståelse och snabba fötter

Sist ut på defense har vi våra snabba och atletiska cornerbacks. En position som kräver att man är kvick i både fötter och huvud med en stor portion spelförståelse.

Namn: Caroline Stjernqvist
Position: Cornerback
Längd: 169 cm
Vikt: 59 kg

Caroline heter jag och spelar som cornerback i Spartans, som är en av positionerna som defensive back. Jag är från Örebro men flyttade till Jönköping för snart två år sedan. När jag kom hit saknade jag att hålla på med någon idrott och ha något som motiverade mig i min träning. Amerikansk fotboll är rätt stort i Örebro och jag har flera kompisar som spelar eller har spelat men hade själv aldrig provat. När jag upptäckte att även Jönköping hade ett damlag bestämde jag mig för att prova. Det bästa med amerikansk fotboll är att det finns en position för alla, oavsett vilken styrka man har. Man kan vara liten och snabb, stor och stark och allt däremellan, det finns verkligen en position för alla. Det är dessutom en väldigt fysisk sport, vilket är jäkligt kul! Som cornerback är min främsta uppgift att hålla koll på motståndarens WR (wide reciever) som är dem som får passningar vid passpel av quarterbacken. Man vill helst undvika att wide recievern ens fångar bollen, men om dem lyckas fånga den ändå är min uppgift att stoppa henne från att springa och göra en touchdown. Vid springspel, alltså när en running back eller QB t.ex. springer med bollen istället för att passa, är min uppgift att ta mig ifrån wide recievern, som ofta försöker blocka och hålla fast en, och tackla den som har bollen. Även om man spelar på defense så kan man göra touchdowns genom att ta en interception. En interception är när man lyckas fånga bollen innan motståndarnas wide reciever gör det.

Namn: Katarina ”Steken” Stekovic
Position: Cornerback
Längd: 175 cm
Vikt: 66 kg

Jag heter Katarina Stekovic och har spelat amerikansk fotboll sedan våren 2016. Jag spelar cornerback som är en av positionerna i gruppen defensive backs och min huvuduppgift är att stoppa passpel. Som cornerback spelar man man-man eller zone coverage. Vid man-man är min uppgift att punktmarkera motståndarlagets wide receiver/bollmottagare framför mig och förhindra att hon tar emot en pass. Spelar vi istället zone coverage ansvarar man för en del av planen/en zon. Skulle en wide receiver lyckas ta emot bollen gäller det att tackla och orsaka en fumble, vilket innebär att hon tappar bollen. För att förhindra att hon fångar passen kan jag i bästa fall göra en interception genom att fånga bollen och försöker avancera mot deras end zone. En interception är bland det bästa defense kan åstadkomma och det är definitivt ett av mina mål för säsongen! Det gör att vi tar tillbaka spelet och vårt offense får köra igen! För att lyckas som corner måste jag vara riktigt snabb, smidig och duktig på att läsa spelet. Det gäller också att ha en mental styrka för att kunna ladda om för varje nytt spel och inte förlita sig på att receivern kommer att agera på samma sätt som senast. Jag får inte bli trött och slappna av. Som cornerback är det alltid jag mot receivern framför mig och jag måste göra mitt jobb i att vinna varje enskilt spel, för att vi på defense ska lyckas tillsammans. Fantastiskt roligt och utmanade, både fysiskt och mentalt!