En lön att leva på – så arbetar vi socialdemokrater mot lönedumpning

Jag är stolt över att tillhöra Sveriges Arbetareparti. Ett parti som sedan 1889 arbetat för en samhällsutveckling där välståndet vi skapar kommer alla till del. Vår övertygelse bygger på att det är tillsammans vi bygger det goda samhället. Alla har en uppgift. Sophämtaren, juristen och sjuksköterskan har alla en roll för att hjulen i det stora samhällsmaskineriet ska snurra.

När vi ser varandra på det sättet ger vi arbetsuppgifterna värdighet och bygger en solidaritet med våra medmänniskor.

Då blir också politikens uppgift tydlig – att skapa den trygghet och självständighet som en bra arbetsmiljö och en bra lön innebär.

På vägen dit finns flera stora uppgifter som vi måste ta itu med. Det jag tänker skriva om i dagens inlägg är upphandlingspolitiken som ett verktyg mot lönedumpning.

Under de senaste åren har flera smutsiga exempel av lönedumpning och illojal konkurrens avslöjats. Särskilt utsatt är transport- och byggsektorn där utländsk arbetskraft ofta exploateras, i vissa fall till direkt slavliknande villkor. Genom långa kedjor av underentreprenörer kringgås kollektivavtal och lönerna för alla på arbetsmarknaden pressas nedåt.

Lyssna på Transportarbetareförbundets podcast avsnitt fem eller läs om skyddsombudet Claes Thim som avslöjade det omfattande fusket på bygget av Mall of Scandinavia om du vill veta mer.

Dagens situation kräver mycket arbete framöver och fler åtgärder från regeringen. Inte minst en stark fackföreningsrörelse. Jag har också skrivit i ämnet tidigare tillsammans med partivännen Per Stenius. Socialdemokraterna har också en hel del förslag på området.

Men här och nu är frågan om upphandlingar högaktuell. Det minsta politiken kan göra är att se till att vi som kommun inte bidrar till lönedumpningen. Vi socialdemokrater vill därför ställa krav på lön, arbetstid och semester i nivå med kollektivavtal för alla varor och tjänster som kommunen upphandlar.  Detta ska gälla både företag med och utan kollektivavtal. Detta föreslår vi i en motion till kommunfullmäktige.

Med ett antal enkla upphandlingskriterier kan vi bidra till en arbetsmarknad där arbetare garanteras anständiga villkor och företagen konkurrerar om att erbjuda högst kvalité. Utländsk låglönekonkurrens trängs ut. Lika lön för lika arbete gäller.

För oss är det ett självklart steg att ta. Regeringen med civilminister Ardalan Shekarabi (S) i spetsen drev på hårt under året som gick för en förändring av upphandlingslagen så att krav på schyssta villkor skulle gälla alla upphandlingar av stat, landsting och kommuner i hela Sverige.

Det förslaget satte de fem högerpartierna SD, M, KD, C och L effektivt stopp för i riksdagen.

Men Jönköpings kommun kan ta sitt ansvar. Inom kort kommer vårt motionsförslag upp i kommunfullmäktige. Högern får en ny chans att stå upp arbetare och en stark svensk modell.

Vi kan sätta stopp för lönedumpning och utnyttjande av utländsk arbetskraft steg för steg. Om vi vill. Det är en fråga om politisk vilja.

Nog är det skillnad mellan alternativen i svensk politik. Var med i arbetet du också.

Adrian Ericson (S)

Adrian Ericson är 22 år, född i Örebro och uppväxt i Gränna. Adrian har tidigare varit ordförande i SSU Jönköpings län mellan 2013-2016 och sitter sedan i valet som ledamot i Jönköpings kommunfullmäktige. Han trivs på Söder i Jönköping samt på korpfotbollsplanen.

S-märkt

Socialdemokraterna i Jönköping har 1300 medlemmar som på olika sätt arbetar för att Jönköping och Sverige ska bli bättre samhällen. Var med du också! Kontakta eller besök oss på: Residensgatan 1, Jönköping 036-71 81 22 www.socialdemokraterna.se/jonkoping