Explosiva och aggresiva D-line

Nu startar presentationen av alla olika positioner som finns i ett amerikanskt fotbollslag. Jag kommer börja med alla positioner på defens och först ut blir den defensiva linjen (D-line) där bland andra Mathilda Törnebladh och Evelina Söderlund spelar. Här är deras beskrivning av hur det är att spela på D-line.

Namn: Mathilda Törnebladh
Position: Defensive Tackle
Längd: 175 cm
Vikt: 95 kg

Mitt namn är Mathilda Törnebladh och jag har spelat amerikansk fotboll i Jönköping Spartans sedan juli 2015. Jag spelar positionen defensive line vilket man kan säga är den defensiva motsvarigheten till O-line. Vårt jobb är att ta oss förbi O-line och tackla QB:n eller running backen alternativt uppehålla O-line så att linebackers kan ta tacklingen. En defensive line-spelare behöver vara explosiv och aggressiv men kan både vara tung och stark eller liten och snabb, man får inte vara rädd för att ta (och ge!) lite stryk. På träningarna övar vi mycket på våra ”stans”, alltså vår startposition. Man kan antingen stå i en ”three-point” (en hand i marken) eller ”four-point” (båda händer i marken) med fördel görs detta på fingertopparna för att få ännu mer kraft. När bollen går exploderar vi in i O-line och här är det viktigt att hålla sig låg i benen med rak rygg så vi direkt får övertaget. Vi jobbar även mycket med våra händer och armar, vi vill inte att O-line ska kunna hålla fast oss och därför måste vi reagera snabbt och slå undan deras händer så vi kan ta oss förbi. Det leder till en hel del blåmärken på underarmar men det är bara en del av det roliga! Det finns inget bättre än känslan när man får sätta en O-line på röven eller när man smäller luften ur bollbäraren i tacklingen. Jag älskar hårdheten i denna sporten, man kan släppa ut alla sina aggressioner, men det bästa är nog ändå samhörigheten och kärleken man känner till sina lagkamrater! Man gör allt för personen bredvid sig och tillsammans jobbar vi som en enda stor enhet som plogar oss fram över planen! Detta är verkligen en sport där man får vara sig själv, där alla kan hitta sin plats och för min del har det verkligen förändrat mitt liv! Jag är mer trygg i mig själv och känner mig viktig och behövd! #footballfamily

 

Namn: Evelina Söderlund
Position: Defensive Tackle
Längd: 155 cm
Vikt: 77 kg

Jag heter Evelina, är 35 år gammal och har äntligen hittat ”min sport” där jag trots min kroppsstorlek eller snarare tack vare den platsar och jag trivs fantastiskt bra. Spelar på D-line där gränserna mellan vad man får och inte får näst intill suddats ut. Där allt som räknas är explosivitet och aggressivitet. Man står där på line of scrimmage, hör QBn räkna ner, bollen går o PANG så är det kamp med tjejen framför och man kämpar, trampar och ”slåss” med all kraft man har och adrenalinkicken som uppfyller mig när jag fällt bollhållaren är otroligt svår att beskriva,den måste upplevas. Hårt intensivt och fantastiskt kul.

HIT HARD!!