Krönika

Julens goda vilja trumfar politiken

Jag får börja med att tillönska alla en riktigt god jul. Förhoppningsvis är ni inte många som läser detta inlägget idag (24/12) utan istället tar ni tillvara på närvaron av nära och kära. Njut av sinnesfriden som julen kommer med och försök åtminstone på ett rationellt sätt välja om du verkligen behöver stressa upp dig över att din Jansons måste vara färdig i ugnen prick klockan 12.

Jag kan inte riktigt säga när, men inom loppet av ett par år så har julen kommit bli någonting helt annat för mig. Till vardags är jag nog rätt cynisk av mig men julafton tenderar till att plocka fram en mer blödig sida. Det hela började med någon BRIS-reklam som visades för något år sedan som likt många andra organisationer ville påminna oss om att bete oss sunt under julen. Detta har hur som helst lett till att jag under julen brukar skänka en summa pengar till någon organisation som hjälper de mer utsatta människorna och jag kan inte annat än påminnas om hur den goda viljan alltid tycks uträtta mer än tvång och politisk välmening.

För visst vore det väl så att allt fler människor hade skänkt pengar om vi kände att det fanns ett reellt behov av det? Att vi inte alltid kunde luta oss tillbaka på att staten fixar de problemen som vi genom skatten avsagt oss att behöva ta itu med själva. Jag personligen hade faktiskt känt ett större ansvar gentemot en hemlös människa att förse den med ett drägligt leverne om det inte vore så att jag via min skattesedel givit vårt medgivande till staten om att alla skall ha rätt till boende. Således borde ju ingen vara hemlös? Vi är ju garanterade boende av staten! De har ju lovat det i utbyte mot att vi ger den pengar.

Överlag tycks också dessa hjälporganisationer förstått vikten av att integrera en människa på kant tillbaka in i samhället, snarare än att hålla den kant med bidrag. Mina tankar går till de människor inom det kyrkliga som jag stött på, som gått från att vara missbrukare till att känna en sund gemenskap inom kyrkan och utifrån detta sökt sig vidare mot arbete eller utbildning. Jag har mer förtroende för en tjugolapp i kollekten än en 100-lapp till skatt på lönebeskedet.

God jul till er allesammans och hoppas att din julafton blir precis så bra som du hade önskat att den skulle bli.