Krönika

Lunchen var inte gratis denna gången heller.

Lagom tills dess att sommaren brakar loss med sol, bad och sena nätter, kommer den Europeiska Unionen att slopa de roamingavgifter som tillkommer för användning av mobildata utomlands. Det tycks också vara av en ren slump som propagandajätten Bryssel trycker igenom detta förslaget, precis innan den tiden på året då unionens befolkning sätter sig på flygplan för lite välbehövd semester.

Roamingavgifterna är någonting som fått fungera som en liten betalning för att exempelvis en Telenor-användare ska betala för den delen av telenätet som just hen använder i det spanska Movistar-nätet. En helt rimlig devis då man bör betala för vad man brukar. Idag finns det även skräddarsydda abonnemang hos de flesta seriösa operatörerna där du kan undvika roamingavgifter. Perfekt för den som reser mycket inom jobbet och kanske behöver bruka desto fler telenät i Europa än den vanliga mobilanvändaren.

Europeiska Unionen har sedan tidigare försökt med regleringar för att undvika ”monsterfakturor” där generaldirektörer glömt stänga av roamingnätet på tjänsteresor och dragit på sig höga kostnader, genom att sätta ett övre tak för vad operatörer får ta ut för roamingavgifter. Jag noterar att detta inte tycktes rädda en slarver i vilket fall, men visst ger det vatten på förtroendekvarnen om man nu säger sig vilja skydda mobilanvändarna.

Så nu kommer epilogen till avgiftstaket. Slopandet av avgifterna. Nu kommer inte en enda resenär behöva oroa sig för att hen glömt slå av roamingnätet på sin charterresa i Spanien. Samtidigt ser det ut som att Telia kommer höja tecknandet av nya abonnemang med 30kr i månaden. Se där, det fanns ingenting som var en gratis lunch den här gången heller.

P.S. Förstaklass-resenären tackar för subventionen när hen beställer sin nästa Über. Denna gången fri från roaming. D.S.