Krönika

Min lillebror blev såld som slav idag

Så var vi där igen. Politikerna vill fösa in medborgare i tvångsbaserade beslut och program, enbart för att täcka upp för egna tillkortakommanden. Givetvis syftar jag regeringens (riksdagens?) beslut att återinföra den allmänna värnplikten som legat vilande sedan 2010.

För några år sedan var jag uppe i talarstolen på en förbundsstämma med Moderata Ungdomsförbundet och pläderade för att värnplikten nog var en bra grej. Något som jag i efterhand rodnar lite generat åt. Som ung och mjäkig hade jag en tanke om att individen på vissa sätt fanns till för att behaga den stora massan, det som med ett finare ord kallas för alturism. Individuella friheter har alltid varit något jag värnat om, uppenbarligen mindre då än vad jag gör nu. Återinförandet av värnplikt är på många sätt ett riktigt elakt förslag.

Jag vill kort bryta ner de två främsta argumenten som verkar uppstå när man yppar att värnplikten borde avskaffas helt.

  1. Värnplikten är ett bra sätta att lära ut disciplin och ”göra pojkar till män!”

Har vi inte kommit längre med uppfostran av människor att staten måste med tvång banka in lite moral och disciplin i våra medborgare vid 18 års ålder. Efter 13 års utbildning i den allmänna skolan, parallellt med ett gott föräldraskap i ryggen, borde det finnas tillräckligt med disciplin i en människa för att få betecknas som civiliserad.

2. Försvaret är underbemannat. Värnplikten är ett bra sätt att fylla rekryteringsbehovet.

Jag köper idéen om att värnplikten säkerligen skulle föra in fler händer och fötter i försvarsmakten, kanske kan det till och med få den annars ointresserad att vilja göra en karriär inom det militära. Problemet jag ser här är att rekryteringsbehovet snarare är konsekvensen av politiska tillkortakommanden och att en tvångsmässig rekrytering inte är lösningen. Lek med tanken att vi skulle applicera samma logik på bristen av utbildad personal inom äldreomsorgen. Det blir genast mycket lustigare att föreställa sig en verksamhet där varje 18 åring tvingas skaffa sig behörighet som undersköterska.

 

Det är därför jag ryggar tillbaka en aning och höjer ögonbrynen. Min lillebror född 1999 kommer troligtvis kallas till mönstring och stämmer parametrarna blir han tvingad in till ett yrke han aldrig uttryckligen bett om att få. Vägrar han, riskerar han att straffas av rättssystemet. Jag kommer aldrig kunna acceptera att staten säljer ut min lillebror som slav för att laga sina egna misslyckanden.

Denna får gå på repeat idag.