Krönika

Så enkelt luras vi av bluffar på nätet

Vi är lurade.
Problemet är att vi inte fattar det.
Ett ännu större problem är att vi är för lata för att vilja förstå.

Tänk er hur det var för hundra år sedan. Med ojämna mellanrum fick man lite nyheter via tidningen som bestod av några blad. Resten av informationen var byskvaller, välkommen men med brister i trovärdigheten.

Nu väller buskapen över oss från massor av kanaler samtidigt.

Bra och underhållande, så klart. Men våra hjärnor fungerar likadant som de gjorde år 1916. Följden blir att vi har svårt att sortera och kritiskt granska den information som kommer till oss.

 

Ett bra exempel kom för ett par veckor sedan. Journalisten och sociala medier-strategen Emanuel Karlsten skrev en krönika i Göteborgs-Posten. Rubriken löd ”Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare”. I ingressen hänvisas till en stor undersökning där forskare vetenskapligt kunnat bevisa att bokläsare har sämre analysförmåga.

Men rubriken och ingressen är osanna och bara ett experiment för att testa hur människor delar material. Direkt efter ingressen skrivs: ”Nej, jag bara skojar. Det finns ingen sådan idiotisk rapport eller forskning!”

Det hindrade inte krönikan från att explodera i sociala medier.

Även i mitt flöde dök den upp med förnumstiga kommentarer om hur smart det är att inte läsa böcker.

Till och med en P4-station gjorde pratradio om bokläsarnas tillkortakommanden.

Tyvärr lyckades Emanuel Karlsten bevisa sin tes att folk, och även journalister, delar information utan att läsa den. Och därmed också riskerar att dra helt fel slutsatser.

Fenomenet är ju på inget sätt nytt. Problemet är att i takt med att sociala medier ökar i betydelse är risken för fördumning och desinformation större. Det gäller allt från osanna rasistiska artiklar över rysk propaganda till halvt oskyldigt skvaller.

Det är lätt att skratta åt P4-stationen som gick på Karlstens krönika.

Men tro mig, dåligt kollade uppgifter riskerar att slinka igenom på varenda redaktion i Sverige. Och Jmini, med de små resurser en uppstickare har, är inget undantag.

Även stora etablerade medier får allt mindre resurser att kolla fakta. Antalet journalister blir färre samtidigt som mängden information växer.

Senast i veckan kom nyheten om att Jönköpings-Posten och Hallpressen drar ner 33 journalister och samma sak sker på de flesta mediehus i Sverige. Enligt beräkningar av tidningen Dagens Samhälle har 1000 journalistjobb försvunnit på två år.

Dessvärre finns det inget som tyder på att vi ser slutet på neddragningarna, antalet journalister som kollar fakta kommer fortsätta att minska.

Vem har då ansvaret för vad man ska tro på? I allt högre utsträckning vi själva.

Det krävs ett kritiskt förhållningssätt. Åsikter är inte fakta, orimliga saker stämmer sällan, rykten är rykten.

Egentligen är det helt knäppt att mängden halvsanningar och lögner växer. Med nätets hjälp har det aldrig varit lättare att leta upp sanningen. Riktig forskning och seriös information är en Googlesökning bort.

Men uppenbarligen är vi för lata. För lata för att vilja förstå att vi luras.

Det är enklare att dela och lägga till en kommentar som stärker både ego och det egna varumärket.

Vill vi i framtiden ha en värld som bygger på fakta krävs mer av oss själva. Det behövs mer undervisning i källkritik i skolan, men även vi vuxna måste skaffa oss elementära kunskaper.

På måndag presenteras den så kallade medieutredningen. Den kommer att innehålla förslag för framtidens mediepolitik, till exempel olika stöd för mångfald och allsidig nyhetsförmedling. Förhoppningsvis resulterar det i något som stärker journalistiken för framtiden.

Men det fråntar ingen ansvaret att tänka själv.

LÄS MER: Stollarna har tagit över E4