Krönika

Shoppa för världen

Det finns en sorts norm idag (som för övrigt tycks utge sig för att vara normbrytande) som säger att vi av diverse skäl borde avstå från onödig konsumtion. Fair point om du nu känner att du köper mer än du behöver, men det är ju ditt problem i så fall. Denna dogmatiska idén om att det finns ett rätt och ett fel sätt att handla på kan dock störa mig något fruktansvärt. Speciellt då man helt verkar sy in sig i en ideologisk kofta och inte tar hänsyn till faktiska konsekvenser av säg en handelsbojkott.

Hur mycket vissa än tycks förneka det och vilja se bortom det så är världen globaliserad till den grad att du svälter dig själv om du försöker motverka det. Som den tidigare finansministern Anders Borg sa i Min Sanning för någon vecka sen, kommer Trumps isolationistiska politik kortsiktigt boosta den Amerikanska ekonomin. Trots att Trump är en retoriskt duktig agitator kommer verkligheten i kapp honom också, således är en temporär boost inte en långsiktig lösning på de ekonomiska problemen USA står framför.

Hur kan man då koppla detta till den där tröjan du tänker köpa i julklapp på H&M? Enkelt. Din fiktiva bojkott av företaget H&M och deras sätt att behandla deras anställda, får i första hand en konsekvens för just de anställda. När inte vi köper deras varor, får de inga pengar överhuvudtaget. Lägg till i ekvationen att länder som Bangladesh, Taiwan & Kambodja inte har samma sociala villkor för arbetslösa som exempelvis en västerländsk demokrati.

Pudelns kärna är helt enkelt att problemet inte borde ligga på en svensk medelklass Svenssons samvete, problemet ligger i länderna där produktionen är förlagd och det är endast där som vi på riktigt kan lösa det. Jag är den första att applådera om Bangladesh textilindustri skulle erhålla en stark fackföreningsrörelse som tillvaratar intressen som finns hos arbetena där. Inte heller kan vi skylla på H&M som förlägger produktion i dessa länder. Vad skulle annars skapa tillväxt i utvecklingsländer om företag av moraliska skäl inte skall förlägga verksamheten där? Ta en snabb titt på vad samtliga av de utvecklande länderna har för gemensam nämnare på sin väg ut ur fattigdom. (Spoiler: Företagande & export).

För att avrunda detta något luddiga inlägg vill jag även skicka med en tankeställare till dig som vid detta laget kokar av frustration. Ska inte alla kunna köpa sig kläder? Ska då inte alla också kunna ha ett billigare alternativ i butiksdjungeln för att slippa bära trasor?