Krönika

Synd om de som inte läser detta

Detta kanske inte är världens bästa krönika.
Men det är inte fel att få chansen att läsa den.
Var tionde person saknar den möjligheten.

Det pratas ofta och mycket om sprickor i samhället. Motsättningar mellan stad och landsbygd, mellan hög- och låginkomsttagare, mellan de som har och inte har arbete.

Klyftor som skapar sår, hat och rädsla.

En del av klyftan som sällan diskuteras är hur vi använder internet. Eller rättare sagt hur en del av befolkningen inte använder nätet.

Det blir tydligt i den stora undersökning ”Svenskarna och internet 2016”. Den har gjorts ända sedan år 2000 av ISS (Internetstiftelsen i Sverige) och ger en unik inblick i hur radikalt våra liv förändrats på 15 år.

Det är en orgie i statistik som framkallar ett och annat leende eftersom den egna beteendeförändringen syns så tydligt bland staplar och diagram.

Digitaliseringens kraft är det ingen tvekan om – rapporten bjuder på piskrapp. Här några axplock:

O I genomsnitt använder vi nätet 24 timmar i veckan.

O Tre av fyra 2-åringar använder internet.

O För första gången är internet den viktigaste informationskällan sett till hela befolkningen. Mobilen, läsplattan och datorn har alltså passerat tv, papperstidningar och radio.

Om detta är bra eller dåligt är upp till var och en att ha en åsikt om.

Men jag tycker att det är bra.

Digitalt är snabbt, billigt och rättvist. Alla har möjlighet att komma till tals, det är lätt att hitta fakta och det har aldrig varit lättare att kommunicera.

Så mycket tråkigare att många står utanför, med mindre möjlighet att veta vad som händer och sämre chans att påverka sitt liv och omgivningen.

Faktum är att runt var tionde svensk inte använder internet så regelbundet att de går att kalla användare. Det motsvarar en miljon personer.

Givetvis är många av dessa över 75 år, den gräns där den digitala aktiviteten minskar snabbt. Men även bland ”yngre äldre” – 56 till 75 år – är det tämligen vanligt att man står helt vid sidan om nätet. Och – konstigt nog – finns det en grupp outsiders även i åldern 26–55 år.

En liten del kan förklaras med dålig uppkoppling, pris och funktionsnedsättning. Men när människor svarar i undersökningen är de förklaringarna försumbara. Åtta av tio som står utanför anger ointresse och krånglig teknik som orsak till att de inte är på nätet.

För hundra år sedan var det analfabetism som gjorde att människor hindrades att ta vara på sina intressen. Inga övriga jämförelser – men det digitala utanförskapet påverkar också människors möjligheter negativt.

Självklart tar många av de äldre del av information genom gammelmedia. Men i den snabba utveckling som pågår får dessa bara se en del av världen.

Det görs mycket gott arbete från bland annat pensionärsorganisationer för att digitalisera äldre. Frågar man mig borde liknande insatser göras för att hjälpa även övriga grupper in i den nya världen. Är till exempel studieförbunden på hugget?

Här kan du läsa underökningen ”Svenskarna och internet 2016”

LÄS MER: Krönika: Så enkelt luras vi av bluffar på nätet