Krönika

Vägen till helvetet är fylld med goda avsikter.

Skulle gemene individ känna sig mer säker om vi kameraövervakade de offentliga rummen?

Mest troligt ja. Hade de mörka gränderna i Jönköping blivit fyllda med övervakningskameror hade säkerligen det upplevts tryggare att gå hem om kvällarna. Även om det rent statistiskt är väldigt osannolikt att just du kommer råka ut för ett överfall, tenderar vi människor till att söka en sorts upplevd trygghet.

För tryggheten är det som alltid kommer ligga oss närmast om hjärtat. Har man inte mat på bordet för dagen, då kommer du aldrig kunna tänka på något annat. Har man inte tak över huvudet, kommer letandet av boende att ta upp all din vakna tankekraft. Lever man i ett land där krig härjar, söker inte dess invånare efter något annat än fred. Vi människor är inte mer eller mindre komplicerade än så.

Därför tror jag att man måste besvara dessa komplexa frågor med lite mer komplexa svar än att sätta upp kameror i varenda hörn för att komma till bukt med våldsbrott på offentliga platser.

 

Jag minns första gången jag läste George Orwells bok 1984, som jag för övrigt anser vara hans magnum opus. Den dystopiska tillvaron i berättelsen och den ständigt upprepande frasen ”Storebror ser dig!”, målar verkligen bilden av ett för mig skräcksamhälle där den auktoritära regimen ständigt övervakar sina medborgare.

I Orwells bok är det den ledande maktens syfte att tysta ner all sorts oppositionell kraft, enbart för att själva kunna vara den styrande kraften. Något som i Sverige 2016 tycks rätt osannolikt för ett stadsbärande parti men vi måste alltid lyfta blicken över horisonten. Jag ger er ett scenario:

 

Goda Partiet™ vinner valet 2018 och en av deras kioskvältare i valspurten var den statliga satsning på kameraövervakning i syfte att förhindra fler våldtäkter. Sunda Förnuftets Parti™ ansågs vara verkningslösa i frågan då de talade om värderingar och hur vi borde göra det till norm att inte slåss eller förgripa sig på varandra.

Goda Partiet™ regerar på så det smäller om det och mycket riktigt blir våldsbrotten färre och uppklarandegraden nästintill perfekt. Efter några år är det knappt att folk reagerar på kamerorna längre och devisen Har du inget att dölja blir en vedertagen fras. Mycket riktigt, om du inte vill slå någon på näsan mitt framför en kamera, då behöver du ju inte bry dig om dom? Eller hur!

Åren går och olika faktorer i samhället gör att omvärlden hårdnar. Agitatorer börjar florerar på sociala medier och snart letar de sig in i partipolitiken. Året är nu 2034 och Onda Partiet™ ser ut att gå mot seger. Deras hårda retorik om hur vänsterhänta tar jobb ifrån högerhänta har fått nästintill varenda människa som uträttar de flesta saker med högerhanden att rösta på Onda Partiet™.

Med en knapp marginal lyckas Onda Partiet™ ta makten och sitter nu på statsministerposten, samt med en majoritet i riksdagen. Redan de första dagarna börjar reformer som vänsterhandsbeskattning, registrering av vänsterhänta och obligatorisk högerhandsskrivning införas. Till och med de som vanligtvis skriver med höger, men spelar pingis med vänster hand, blir vänligt ombedda att sluta upp med det och Bete sig som folk!

Förtrycket tilltar och efter ett tag börjar allt fler och fler högerhänta känna en rätt stark sympati med vänsterhänta människor. Protester börjar dyka upp runtom i landet och fler börjar hävda rätten till att få skriva med vilken hand man vill. Det slås fort ner av Onda Partiet™ och de oppositionella grupperna växer sig aldrig speciellt starka. Till sist börjar Onda Partiet™ bli paranoida. Finns det fler som vill störta vår utopi? Är vi under attack?

Chefsideologen för Onda Partiet™ kommer då med den geniala idén. Tack vare kamerorna som sitter runtom i landet, kan vi enkelt se vilka som försöker blåsa upp till protest i ett tidigt skede. Låsningen för oppositionen blir då total. Ingenstans i de offentliga utrymmena där folk vistas kunde man längre göra protestaktioner som att hälsa med vänsterhand. Alla som på något sätt motsatte sig högerhänt-ismen får ögon på sig dygnet runt och minsta lilla tecken på motstånd leder till arrest.

Så nu ställer vi oss frågan: Var det Goda Partiets™ förslag om kameraövervakning bara en god avsikt på vägen ner mot helvetet?