Ny pensionär – friheten hägrar

Pensionär, friherre, statsanställd…kärt barn har många namn. Nu är det snart dags för mig att lämna det inrutade livet med jobb från 8 – 18 varje dag. Det känns både skönt och skrämmande. Jag ser inte mig själv sitta i en gungstol och läsa. Men vad kommer jag då att göra? Om jag har tur kommer jag att få lite uppdrag som innebär jobb 80 – 100 dagar per år. Ett styrelseuppdrag har jag men det är för ett noterat bolag så där kan jag inte berätta så mycket av vad som händer.

Ikväll har jag dock tjuvstartat lite i en sponsorgrupp för junior-SM på skidor som kommer att gå i Jönköping vecka 7 2018. Det ska bli spännande att se hur det kan utvecklas. Igår var jag på styrelsemöte i Alliance Francaise, också intressant eftersom jag bott i Frankrike 5 år.

Jag kommer också att skriva lite om samhällsföreteelser som jag har synpunkter på. Varför är många i vården lågavlönade? Är någon förvånad över att Alice Bah chansade på en viktig fråga? Vad händer om vi inte klarar integreringen av nyanlända? Finns bostadsbubblan bland villaägarna eller bostadsrättsinnehavarna?

När jag var ung så gjorde svenska försvaret en reklamkampanj under rubriken – Friheten är alltid värd att försvara. Det gällde då inte friheten från arbete, snarare tvärt om. Det gällde att göra en insats för att se till att vi i Sverige skulle ställa upp för att behålla vår frihet från främmande makter. Kampanjen kanske skulle upprepas, tänker jag när jag hör ungdomar som inte är intresserade av att göra värnplikten. Jag är glad att den återinrättas. Jag begriper däremot inte att ungdomarna idag tar sina rättigheter att uttrycka sig som de vill, att klä sig som de vill, att utöva den religion som de vill, för så given. Ser de inte vad som händer runt om i världen om demokratin inte försvaras? Hur kan de annars uttrycka något så osolidariskt som att – jag har inte lust, jag har tänkt att göra annat, det verkar inte roligt etc. Värnplikten är en solidarisk handling som med rätt ledning kan försvara den frihet vi alla vill ha och några inskränkta tar för givet. Tänker du något annat så ta och studera historien. Fred är ett undantag. En stark demokrati underbyggd av ett starkt försvar, inte krigsmakt, är den enda försäkring vi har för den frihet som hägrar för oss alla. Friheten från förtryck!

Sten Norinder

Jag har en brokig bakgrund från processindustri över bank i Frankrike och Sverige till reklambyrå, dagstidning, eget företag, kommunens näringslivsavdelning och Destination Jönköping till JKG Airport. Jag har jobbat på styrelsenivå i ett antal företag och organisationer och är idag bl a ledamot i ett företag som är noterat på First North.