Samrina Gadzo: Det är inte så farligt- du måste bara lära dig att hantera det

Det finns något omänskligt med det tempo och de strävanden vårt samhälle är byggt på idag. Det mesta handlar om att maximera och effektivisera till varje pris. Vi tappar lätt oss själva i jakten på drömmen, som ofta är av materiell karaktär- lika så jakten på social status. Ofta går de två hand i hand och det värsta är att man alltid är steget efter; du kan bli bättre, effektivare och lyckligare. Det räcker inte med att du är en exceptionell yrkesutförare, du ska dessutom vara en superförälder och ditt sociala nätverk ska vara vitt och omspännande.

När våra kroppar slits ut och psykisk ohälsa tvingar oss till reträtt ekar det tomt från samhällets sida. Budskapet är att du måste lära dig att hantera stressen, fortsätta i samma hamsterhjul utan att kollapsa helt, annars är du en samhällsbörda, ett misslyckande.

Att alltfler människor sjukskriver sig och drabbas av utmattningssyndrom idag är ett alarmerande tecken på att vi måste förändra något i samhällskonstruktionen. Undervisning i skolan om stresshantering och fler tidningsartiklar om avslappningstekniker och mindfullness kommer inte att lösa dessa omfattande problem hur fluffigt och enkelt det än må låta. Det är lite som att lägga ett enkelt plåster på ett djupgående, öppet sår. Du kanske klarar dig längre, men såret är kvar.

Därför välkomnar jag debatten om arbetstidsförkortning med öppna armar. Det är dags att sluta hantera och istället hitta kraften att förändra förutsättningarna i grunden. Vi har gjort det förr och vi kan göra det igen. Nej, det är inte samhällsfientligt. När man sätter människan först kan det inte vara annat än samhällsvänligt.

Samrina Gadzo, SSU

S-märkt

Socialdemokraterna i Jönköping har 1300 medlemmar som på olika sätt arbetar för att Jönköping och Sverige ska bli bättre samhällen. Var med du också! Kontakta eller besök oss på: Residensgatan 1, Jönköping 036-71 81 22 www.socialdemokraterna.se/jonkoping