Snabba safeties med bra blick för spelet

Safety är en position på defense som kan spelas på många olika sätt. Men kan förklaras enkelt som en hybrid mellan linebacker och cornerback.
En safety ska både vara bra på att stoppa passpel som springspel.

Namn: Malin Ganelind
Position: Safety
Längd: 165 cm
Vikt: –
Mitt namn är Malin Ganelind, snart 25 år och har spelat amerikansk fotboll sedan laget startade i juni 2015. Jag spelar positionen Saftey . Som Saftey vill du se flera saker på planen samtidigt. Du vill ha blicken på offensiva boxen för att läsa om det blir ett spring- eller passpel. Vid passpel har jag till främsta uppgift att se till att bollmottagarna på min sida inte fångarbollen. Vid springspel ska jag tackla bollbäraren/runningbacken. Som Saftey behöver du vara tacklingssäker, snabb, explosiv både framåt och bakåt och lätt kunna bryta ner din fart för att snabbt kunna byta riktning åt alla håll. Under träningarna övar vi mycket på ”back pedal” vilket innebär att springa bakåt samtidigt som man håller sin tyngdpunkt låg, för att kunna läsa vart din motstående tar vägen. Vi övar även på att snabbt kunna bryta ner vår fart för att lika snabbt kunna byta riktning. Vi övar även mycket man-man ansvar för att kunna hänga med vår motstående och kunna förhindra/bryta passningsspel. Vi övar också mycket zonförsvar för att istället för att täcka man, täcka en zon/gräs.
Det bästa med min position är alla hårda tacklingar man får ge (haha, älskar att tacklas!!!!) men när man får ta en interception, vilket innebär att man fångar bollen istället för ens motstående och man som defense spelare har möjlighet att springa in en touchdown eller bollen går över till vårt offense, det är ändå en mäktig känsla!! HIT HARD ?
Namn: Elin Kedén
Position: Safety
Längd: 165 cm
Vikt: 77 kg

Mitt namn är Elin och jag började spela hösten 2015. Just nu spelar jag free safety. Det finns olika former av safety. Lagen själva bestämmer hur många safety man vill ha. Men om jag skulle beskriva just free safety så skulle jag säga att man kan jämföra det med att man både är målvakt och mittback i vanlig fotboll. Min startposition är vanligtvis längst bak på planen. Min första uppgift är att läsa av vilken formation motståndarlaget ställer upp i. Även ha koll på hur långt de har och vilket försök de är på. Jag är även en hjälpande hand till middle linebacker som är framför mig. Om vi har bestämt ett speciellt spel vi kör men motståndarna ställer upp sig så det är omöjligt att genomföra spelet på ett bra sätt, så är det jag eller middle linebacker som måste uppfatta detta och avbryta spelet och ändra till ett annat. Som free safety är det även viktigt att jag kan vår playbook utantill, både för mig själv men också för alla andra defensiv backs i och med att det är jag som har lättast att just se motståndarnas formationer eller snabba ändringar. Man kan säga att free safety är någon form av styrman för alla DB. När det är passningsspel är det jag som har djupaste ansvaret och hjälper då till våra andra defensive backs. Blir det däremot springspel så har jag inte längre djupaste zonen. Det finns dock ”bestämda” vinklar vi alla ska ta för att stänga ner motståndarnas offense. Som free safety är det viktigt att alltid vara på tårna men även att ha is i magen. Att vara free safety är relativt nytt för mig. Vilket var jobbigt i början. Men när man har fått köra de ett par gånger och att man faktiskt då förstår vilken nytta man gör där bak så insåg jag charmen med just den positionen. Trots att det ändå kommer stunder då man är 20 cm ifrån spelet när domaren blåser av, vilket kan vara extremt frustrerande men i slutändan är det ändå värt det.